Енергийният гигант Qatar Energy е сключил споразумения за доставки на втечнен природен газ за Германия. Газът ще бъде продаден на американската компания Conoco Phillips, която ще го достави в пристанището в Брунсбютел, заяви министърът на енергетиката на Катар Саад Шарида ал-Кааби днес по време на церемонията по подписването в катарската столица Доха. Доставките трябва да започнат през 2026 г. и да продължат поне 15 години. Годишно ще се доставят до два милиона тона. Това отговаря на около три процента от годишното търсене на газ в Германия.

Qatar Energy води разговори и с германски компании за по-нататъшни доставки на газ, добави Ал-Кааби.

"Имаме добри отношения с германските компании и германското правителство", каза той.

Германия се опитва да замени спиращите доставки на газ от Русия с доставки на втечнен природен газ, за което се изграждат няколко терминала в Северно и Балтийско море.

Катар е един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. Богатото емирство е на трето място по запаси на газ в света след Русия и Иран. Катар споделя с Иран най-голямото газово находище в света, което се намира край бреговете на страната. По-голямата част от износа му е насочена към Азия, засега основно към Япония, Южна Корея и Индия.

Неотдавна емирството и Китай подписаха дългосрочно споразумение за доставка на газ. Производителят Qatar Energy иска да достави общо 108 милиона тона втечнен природен газ (LNG) на китайската компания Sinopec в продължение на 27 години. Това е най-дългият договор за доставка в историята на индустрията за втечнен природен газ, обяви министър Ал-Кааби.