Шведските социалдемократи ще подкрепят влизането на България в Шенгенското пространство.

Това съобщиха от делегацията на БСП в групата на Прогресивния алинас на социалистите и демократите (СиД) в Европейския парламент. Българските евродепутати от левицата са получили това обещание на разговорите с шведските си колеги.

През уикенда петимата ни евросоциалисти - Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова, изпратиха писмо до председателя на Шведската социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) Магдалена Андершон, която доскоро бе и премиер на страната си. В него се настояваше шведската левица да подкрепи България за влизането ѝ в Шенген.

“Това напълно променя нещата“, коментира за Клуб Z Петър Витанов, който оглавява делегацията на БСП в групата на СиД.

Евродепутатите от ШСДРП уверили българските евросоциалисти, че след промяната на позицията им в парламента в Стокхолм има 80 на сто подкрепа за членството ни в Шенген.

На наша страна са влизащите в правителствената коалиция формации – Умерената партия, християндемократите и либералите. Те имат общо 103-ма представители в 349-членния Риксдаг. За да има 80-процентна подкрепа за България, това означава, че за нас са и другите три опозиционни формации – Лявата партия, центристите и „зелените“. Общо четирите партии разполагат със 173-ма депутати.

Петър Витанов нямаше информация какво мислят другите от опозицията.

Но ако предположенията се окажат верни, на страната на България би трябвало да има 276 шведски депутати. Това наистина прави почти 80 на сто от 349 – с трима по-малко от точния брой.

Първо на 2 декември Комисията по европейски въпроси в шведския парламент трябва да гласува за приемането ни в Шенген. И след това парламентът би трябвало да одобри нейната позиция.

Засега против страната ни остава само консервативната партия Шведски демократи (ШД). Тя подкрепя правителството, но е извън него. ШД имат 73-ма депутати и са втората политическа сила в скандинавското кралство.

Среща влизането ни в Шенген са Нидерландия и Австрия. Решението трябва да бъде взето с единодушие от страните членки. Гласуването е насрочено в Съвета на ЕС в Брюксел на 8 декември.