В рамките на свърхактивността си напоследък, обикаляйки страната, от вчера насам Иван Гешев посети Силистра. Той се е срещнал с граждани и с представители на местната власт, гласи прокурорското прес съобщение.

В него се споменава също така, че напоследък го питали - защо главният прокурор трябва да се среща с граждани и с местната власт?

"Защото в крайна сметка някой трябва да направи нещо. Не може всички да гледаме телевизия, да цъкаме и да казваме - „в много лоши условия живеем, каква е тази държава, какви са тези политици“.

Иначе Гешев, който е голям противник на войната между институциите и я громи при всяка възможност, отново повтаря, че "МВР е в насипно състояние".

Само преди дни той пък се изказа, че вътрешното ведомство било в будна кома. И даже не бил сигурен дали е будна.

Той повтори познатите наболели теми - катастрофите, наркотиците пред училищата и каза, че прокуратурата е останала единствен стабилен фактор в държавата. Като пропусна да отбележи какво прави като ръководител на единствената институция с права да обвинява хора в престъпления и да ги предава на съд.

"Не може да пуснеш децата си навън и да не знаеш дали ще се приберат, защото пиян или дрогиран шофьор ще ги отнесе на някой тротоар", обяви шефът на държавното обвинение.

Той разкритикува и правната грамотност сред гражданството:

"Голяма част от гражданите не знаят какви са правата и задълженията им и към кого да се обърнат, когато имат нужда. В диалог с гражданите и с местната власт прокуратурата може да промени това, вместо да наблюдаваме безучастно всичко тъжно, което се случва около нас."

Иначе в Силистра обвинител №1, който често казваше, че е аполитичен и не се занимава с политика, мистериозно обяви, че...

"...Трябва да има и гражданска енергия за постигането на промени и това вече се случва."

Става ясно, че гостуването е осъществено по покана от кмета Юлиян Найденов (ГЕРБ).

Видео може да гледате тук: