Всички изменения в Изборния кодекс, основното от които е връщането на смесеното гласуване и превръщането на машината в на практика "принтер", ще бъдат гласувани окончателно днес - на, очаква се, заседание по тъмно.

Това стана ясно, след като около 13:30 ч., след часове дебати "за" и "против" хартията, машината и скенера, доминирани от представителите на "Продължаваме промяната", които всячески опитват да бойкотират приемането на поправките като правят десетки изказвания поред, председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи: заседанието да приключи до окончателното приемане на всички текстове. Очаквано, предложението бе подкрепено от трите партии, оформящи т.нар. Хартиена коалиция - ГЕРБ, БСП и ДПС.

Петър Петров от "Възраждане" възрази след гласуването, припомняйки, че миналата седмица председателстващият заседанието Йордан Цонев (ДПС) зададе тон ИК да се гледа в рамките на пленарното заседание, което обичайно приключва в 14 ч. След което депутатите отиват на заседанията на комисии. Калина Константинова (ПП) пък допълни, че в комисии се гледат важни проекти, които сега няма да бъдат приети заради бързането с кодекса. "Умолявам ви, да не налагаме така яростно Изборния кодекс", обърна се тя към залата.

Предложението на Десислава Атанасова бе подложено на прегласуване, като отново бе прието. Така всички предвидени изменения - и по отношение на машините, и това за хартиите, и това за сканиращите устройства, които ДПС поиска, предизвикали масов протест пред парламента преди седмица, ще бъдат окончателно приети в рамките на днешното заседание. Още сутринта съпредседателят на ПП Кирил Петков даде заявка: и днес депутатите на "промяната" ще дебатират до край - по всеки текст, т.е. времето ще се протака. Което на практика се и случва. 

След прегласуването другият съпредседател на ПП Асен Василев поиска 30-минутна почивка, по време на която депутати на партията, както и на "Демократична България", свикаха брифинг, на който обявиха: "Днес е денят". И призоваха симпатизантите си на протест. 

"Днес е денят, в който хартиената коалиция ще прекара хартиената бюлетина. Днес е денят, в който демократичният вот на българските граждани ще бъде подменен. Всички български граждани, които уважават своя глас, продължавайте да отстоявате своите права. Ние ще се борим с вас в залата, надявам се да ни подкрепите и извън залата", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Днес е денят" - повтори и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. А другият съпредседател - Атанас Атанасов допълни, че "Хартиената коалиция" се възползва от всичко "в тази игра", в т.ч. от факта, че в момента се излъчва Световното първенство по футбол. "Разчита се хората да се интересуват от него, а не как гласуват", посочи Атанасов.

Припомняме, че многохиляден протест се събра след онова 18-часово заседание на комисията по правни въпроси, на което бяха приети предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС, с които бе решено машината само да служи за способ за подаване на гласа, а разписките от нея (които ще станат бюлетини), да се отчитат ръчно от членовете на секционните комисии - заедно с хартиената бюлетина, както да се елиминира "вълшебната флашка" (по ГЕРБ).

Първоначалният замисъл на отварянето на ИК бе само въвеждането на смесено гласуване, като избирателите в големите секции да посочват дали искат да гласуват с машина или с класическата бюлетина. Между двете четения обаче заваляха предложенията, които "скопиха" машините и върнаха хартията в секциите с над 300 избиратели (около 9600 на брой). След протеста на жълтите павета ГЕРБ даде "на заден" за флашката, както и за закриването на район "Чужбина". Направи и някои други дребни отстъпки. Те бяха отразени при гласуването рано сутринта на 16 параграфа от проекта, които бяха предварително дебатирани - до след полунощ миналия петък. Но същественото, параграф 17, оставиха за през деня. И така до 15 ч. още не бяха приключили дебатите само по текстовете за връщането на хартята.

От ПП пак поискаха прекратяване на заседанието, като то бе отхвърлено при гласуването и последвалото прегласуване. Георги Свиленски (БСП) обаче поиска прекратяването на дебатите по този параграф и съответно гласуването му. И бе прието. Два пъти.

Последваха обаче процедура след процедура от страна на представители на ПП, като Петков повиши тона, обвинявайки ГЕРБ в цензура. 

"Това, че сте първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати!", заяви Петков.

А водещият заседанието Желязков вметна, че това бил "нормален ораторски патос". Василев обаче се обърна към Желязков да напомни на мнозинството:

"Когато се опитат да насилят волята на българския народ, за последен път ги извозваха с бял автобус!"

"Стига сте призовавали за бунтове!", викна Свиленски на свой ред.