Окончателно мнозинството в парламента успя да приеме цели 16 параграфа от измененията в Изборния кодекс. Това се случи набързо, в "дух на уважителност" - по председателстващия заседанието Росен Желязков, като ГЕРБ спази обещанието си да не подкрепи в зала някои предложени от самата нея спорни поправки, одобрени иначе на прословутото 18-часово заседание на правната комисия. Дебатите по тези 16 параграфа се проведоха миналия петък и приключиха след полунощ.

От приетите днес текстове обаче става ясно - т.нар. "Хартиена коалиция" няма да се откаже от смесеното гласуване.

Бе решено да не се закрива избирателен район "Чужбина", който трябваше да се въведе, според последните поправки в ИК, след националното преброяване. Резултатите от него бяха обявени непосредствено след парламентарния вот на 2 октомври. Това означава, че сега Централната избирателна комисия ще трябва да разпредели поне 4 мандата (това е минимумът, записан в закона за всеки един МИР), които да отидат при новия 32-ри МИР извън страната, като се вземат от тези в страната. Проблемът обаче е, че депутатите не промениха и текста от методологията, в който е записано, че гласуваме в 31 МИР. А практиката на ЦИК, когато й е вменено да свърши нещо, неописано в кодекса е, да казва, че няма права да дописва закона.

Остава и общественият съвет към Централната избирателна комисия - също отменен по предложение на ГЕРБ, с подкрепата на БСП и ДПС.

ЦИК обаче няма да бъде с увеличен състав така, че да отговаря на парламентарното представителство и това предизвика напрежение в залата. Правна комисия бе решила да увеличи от 15 на 25 членовете на комисията, но в зала днес предложението бе отхвърлено. Проблемът се корени в това, че сегашната ЦИК не отразява като представители партиите в парламента, но за сметка на това отразява партии, които не са в НС - те имат членове в комисията. Свои хора нямат от "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Български възход". В същото време председателката на ЦИК Камелия Нейкова е от квотата на "Има такъв народ", зам.-председателката Росица Матева - от формацията на Мая Манолова.

Соломоносвското решение от комисия бе да не се прекратяват мандатите на сегашните членове на ЦИК, а съставът й да бъде увеличен. Което, както стана ясно, не бе прието. Това предизвика Петър Петров от "Възраждане" да поиска право на "малцинствен вот" (какъвто термин няма в правилника), за да изтъкне, че този текст вече е бил приет в комисия.

"Политическите заявки в България следват само тесни интереси, които не желаят справедливо разпределение в състава на ЦИК. Изборите само и единствено изпълняват тесни политически интереси на тези партии, които със 130 гласа си промениха мнението за период от две седмици", посочи Петров, визирайки "Хартиената коалиция". "Всички, които имат в момента представителство в ЦИК, не подкрепиха това предложение", допълни го и Настимир Ананиев (ПП).

Неофициално от ГЕРБ коментираха, че ако скоро отново ще ходим на избори, то няма да има време да се отвори нова процедура по избор на допълнителни членове на ЦИК. Време обаче всъщност има. Предвид факта, че президентът Румен Радев дори не е връчил още първия мандат за съставяне на правителство.

"Вълшебната флашка" (по ГЕРБ) остава - решиха още днес депутатите, след като не подкрепиха предложението иначе на ГЕРБ, с което машините за гласуване се превръщаха в "още по-големи принтери". Това бе и един от най-проблемните текстове, предложени от партията на Бойко Борисов, тъй като паралелно с въвеждането на ръчното отчитане на резултатите от машинните разписки, комисията бе решила РИК да не предава в ЦИК флашките с резултатите от машинната памет.

Не се прие предложението на "Демократична България" ЦИК да създаде обучително звено за гражданите как да работят с машината. Но пък бе прието да се създаде звено към ЦИК, което да я подпомага по въпросите на машинния вот.

Не бяха приети и предложените от ДБ текстове, свързани с въвеждане на преброителни центрове. Според приетите досега текстове обаче ще гласуваме вече зад параван, а не в "тъмна стаичка" - още една прелюдия към връщането на хартията.

Прие се да има видеонаблюдение и видеозаснемане на процеса по броенето на бюлетините. Заявленията за разкриване на секция в чужбина остават 40, а не 100, както комисията бе решила по предложение на ГЕРБ.

След спор, гласуване и прегласуване, все пак бе прието членовете на СИК да получат увеличение на възнагражденията си - с не по-малко от 1/4 от минималната работна заплата.

След гласуването на тези текстове, депутатите продължиха да дебатират по останалите предложения, без да ги гласуват - както направиха и миналия петък. От ПП опитаха да отложат това, като предложиха след гласуването да започнат работа по проекта за компенсации за ел.енергията за небитовите потребители. След като мнозинството отхвърли това предложение, съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че очевидно хартиената бюлетина е по-важна от компенсациите за гражданите.

Кирил Петков отново даде заявка, ако хартията се върне масово в изборния процес, то ПП и ДБ няма да предлагат правителство на малцинството с втория мандат. Отказът на коалицията ГЕРБ, БСП и ДПС от измененията в ИК бе под точка първа в "теста" за търсене на мнозинство с новия мандат.