Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Вълчанов е освободен от длъжност със заповед на служебния министър-председател Гълъб Донев.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Мотиви за освобождаването обаче не се разкриваха. Посочено бе само, че промяната е по предложение на министъра на земеделието Явор Гечев, а постът заема досегашният заместник-изпълнителен директор на агенцията Иван Шиков.

Случайно или не рокадата в БАБХ дойде няколко часа, след като от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС за "престъпна небрежност" от ръководството, назначено от правителството "Донев". Сигналът засяга "връщането" на частната лаборатория "Евролаб 2011" в дейностите по хранителния контрол ГКПП "Капитан Андреево" чрез серия от решения и пропуски на БАБХ, в това число и неплащането на една съдебна такса от 70 лева, станала повод държавата да изгуби окончателно дело срещу лабораторията.

Обяснение дойде по-късно - от самия Гечев, от телевизионен ефир. Който определи сигнала като "глупости" и "лъжи" на хора, които вредят на държавата в навечерието на решението за Шенген и вече са в предизборна кампания. Вълчанов бил отстранен, защото не "издържал на ритъма".

Какво твърдят от ПП?

Той бе внесен от депутатите Даниел Лорер, Христо Даскалов и Иван Христанов, като Даскалов бе доскорошният директор на агенцията, освободен от служебното правителство, а Христанов - бивш зам.-министър на земеделието. И двамата бяха много активни за отстраняването на "Евролаб" от границата. Даскалов подаде сигнал за предлаган му подкуп, за да не закача фирмата, а Христанов бе поставен под охрана от НСО заради заплахи. Казусът стана популярен с името "златната лаборатория, свързана с Таки".

По думите на Даскалов, след като бе освободен със заповед на Гълъб Донев с мотива, че е нарушил изборното законодателство като се е завърнал на работа ден преди Централната избирателна комисия да обяви поименно избраните депутати, кандидат за какъвто бе Даскалов, Вълчанов е отменил два посписани от него документа, с които "Евролаб" се отстранява от дейностите по контрола на границата.

Става въпрос за нотариална покана до фирма "Евроблаб 2011" за напускане на заетите сгради (с изх.номер ИД-321 от 04.10.2022 г.). Тя се базира на направена проверка на използването на предоставените под наем сгради на фирмата и дали е променено тяхното предназначение в процеса на наем, от комисия от БАБХ на 02.08.2022 г. Данните от тази проверка бяха потвърдени от последващи проверки на други държавни институции, като Агенция Митници, МВР, ДАНС и други. На базата на тази покана се даваше възможност на областния управител на област Хасково да изведе "Евролаб" от заеманите сгради. 

А вторият документ е бил искова молба (с изх.номер ИД-322 от 04.10.2022 г.) до Софийски градски съд, гражданско отделение, за започване на дело за обявяване за нищожен на сключения на 31.12.2021 г.- договор за наем между БАБХ и "Евролаб".

От ПП твърдят още, че е отстранен юридическият екип на БАБХ, работел по казуса с частната фирма, както и че държавата безвъзвратно е изгубила едно от делата срещу частника заради невнесена съдебна такса от 70 лева.

Вълчанов бе назначен на мястото на Даскалов на 5 октомври.

Какво твърди министърът?

Вече привечер обяснение дойде от ефира на бТВ, където земеделският министър бе гост. Гечев бе видимо афектиран от твърденията на ПП. Уволнението на Вълчанов "няма нищо общо с тези глупости", заяви. Не издържал на ритъма. не издържал на ритъма. "Днес бяха изказани много, много лъжи", посочи още Гечев и определи като"много низко" действието на ПП. Бил искал да освободи Вълчанов още преди три седмици, твърди още министърът, но го върнал "за доизчистване на някакви неща".

"Преди приемането в Шенген не може да се говори така! ПП започнаха предизборната си кампания с лъжи. Този панаир трябва да приключи, това е вредно за самата държава!", заяви още той.

После показа платежно нареждане - което трябваше да удостовери, че БАБХ е платила някаква съдебна такса. Призна, че имало уволнени юристи от БАБХ, но не знаел повече по въпроса.

Не може да каже и за каква нотариална покана от Даскалов иде реч, тъй като имало обмен с "Евролаб" в обем на 50 000 документа.

Бе категоричен обаче, че служебното правителство оправяло "бакиите" на редовното преди него. В т.ч. чрез заработване на нова лаборатория, която да увеличи двойно работата и чрез обявяване на части от ГКПП-то за обект от националната сигурност.

"Евролаб" към настоящия момент е отстранена", заяви Гечев, като първо в отговор на въпрос лъжа ли е, че е отстранена каза: "Не, не е лъжа, че работи частна лаборатория".

На финала пак заяви, че поведението на ПП е безотговорно спрямо държавата, че като зам.-министър в първия служебен кабинет на Радев се познава с министрите тогава Кирил Петков и Асен Василев и е било редно да се обърнат директно към него преди да пращат сигнали в ДАНС. 

Гечев е разпоредил проверка на инспектората на министерството в БАБХ.