Сигнал до ДАНС за "престъпна небрежност" от новото ръководство на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) внесоха днес от "Продължаваме промяната". Сигналът засяга "връщането" на частната лаборатория "Евролаб 2011" в дейностите по хранителния контрол ГКПП "Капитан Андреево" чрез серия от решения и пропуски на БАБХ, в това число и неплащането на една съдебна такса от 70 лева, станала повод държавата да изгуби окончателно дело срещу лабораторията.

Сигналът бе внесен от депутатите Даниел Лорер, Христо Даскалов и Иван Христанов, като Даскалов бе доскорошният директор на агенцията, освободен от служебното правителство, а Христанов - бивш зам.-министър на земеделието. И двамата бяха много активни за отстраняването на "Евролаб" от границата. Даскалов подаде сигнал за предлаган му подкуп, за да не закача фирмата, а Христанов бе поставен под охрана от НСО заради заплахи. Казусът стана популярен с името "златната лаборатория, свързана с Таки".

Днес пред сградата на ДАНС Даскалов разказа следното:

"Като се върнах на 4 октомври (той бе в отпуск за времето на предизборната кампания, б.р.), подписах два документа - искова молба за обявяване за нищожен договора с "Евролаб" и нотариална покана фирмата да напусне границата в 30-дневен срок".

По думите му основание е, че комисия е установила тежки нарушения при ползването на сградите не по предназначение. 

Както Клуб Z писа, Даскалов бе своевременно уволнен - от служебното ръководство на принципала министерство на земеделието. Мотивът на МЗХ не, че Даскалов е нарушил изборното законодателство като се е завърнал на работа ден преди Централната избирателна комисия да обяви поименно избраните депутати. За това време бил сключил анекс към договор с изтекъл срок на действие, заявиха тогава от ведомството. Със заповед на министър-председателя за изпълнителен директор на агенцията по храните бе назначен Христо Вълчанов, бивш зам.-шеф и шеф на агенцията.

Сега обаче Даскалов твърди, че Вълчанов с негова заповед анулирал двата документа, отстраняващи "Евролаб".

"Осем човека от юристите, които използвахме за подготовка на исковете и делата - всички до един сега са на улицата. Това е безобразие и бих казал прстъпление. Единият е с 27-годишен опит и е участвал във всички дйствия на БАБХ. Уволнени са, защото са работели добре с нас. Явно с нас хората не трябва да работят", продължи бившият директор на агенцията.

И обобщи:

"Договорът с "Евролаб" е в сила всички дела, които започнахме, са анулирани и сега само "Европаб" води дела срещу БАБХ".

По думите на Даскалов, "ако отидете на ГКПП-то няма да видите функционираща система за видеонаблюдение, нямаме видеонаблюдение, а искаме Шенген".

"Имахме много основателни подозрения, че наши служители са в много близки връзки с "Европаб",изпълняват техни нареждания, има направени и такива записи. Затова бяхме въвели ротационна система, която сега не функционира. Ходят си заедно, приказват си, слагат си ръката - това са близости, които не би следвало държавни служители и служители на частна фирма да показват пред хората", заяви още Даскалов.

На въпрос защо не са били освободени тези служители, той посочи, че са започнали проверки и дисцилинарни производства - поради факта, че държавните служители са добре пазени от закона и освобождаването им е "сложен процес". "Но процесът сега е прекъснат", твърди Даскалов.

Една държавна такса по-късно

"Няма данни за злоупотреба, има данни за престъпна небрежност, действия или бездействия, които застрашават националната сигурност на държавата и компрометират държавния интерес" - обобщи Христанов какво пише в сигнала от 30-ина страници.

И даде пример:

"Едно от найважните дела е безвъзвратно загубено заради неплатена държавна такса от 70 лв. БАБХ не изпраща представители на правна дирекция да защитава държавата. Ако не загърби България тази 10-годишна политика на шмекерство, лъжи, измами, колонияда, няма да стигнем до Шенген", посочи още.

Започната е нова процедура, която би ощетила държавата с 400 милиона лева - пресметна Христанов.

А паралелно с тримата депутати, съпредседателят на ПП Кирил Петков записа видеообръщение по темата. "Конкретни служители саботират делото на държавата срещу частна фирма - една от причините да не сме в Шенген!", посочва Петков.