Софийският апелативен съд е потвърдил деветгодишната присъда на Кристиан Николов за смъртта на журналиста Милен Цветков на Великден през 2020 г.

Николов е подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост. От прокуратурата поискаха по-високо наказание за Николов, около 15 години затвор. Обвинението настоява, че престъплението е извършено при евентуален умисъл.

Близките на Цветков ще обжалват решението. Това съобщи пред бТВ в четвъртък сутрин Надежда Ковачева, адвокатката на дъщерята на журналиста.

"Ние не обжалваме размера на наказанието, искаме да създадем прецедент и да наложим нашето разбиране, че престъплението е извършено при умисъл. Ако Върховният съд се произнесе по този въпрос, ще стане ясно какво се случва, когато си употребил наркотици и шофираш, и причиниш смърт", обясни Ковачева.

Тя посочи, че в тези 9 години влиза и времето в домашен арест. При добро поведение и условно предсрочно освобождаване Николов може да лежи и половината от тези години, каза адвокатката.

„При катастрофата няма опит за спиране, за маневра. Самият подсъдим казва, че на предходния светофар е възприел червения забранителен сигнал и независимо от това от 40 км/час достига до 100 км/час.

„От действията му може да се стигне до заключение, че той е имал за цел да мине на червено през колите и пешеходците, които е възприел – това не може да бъде непредпазлива форма на вина, защото при непредпазливост няма цел. Само при умишлените има цел“, коментира юристката.

На първа инстанция Софийският градски съд осъди Николов на девет години затвор, като отсъди, че престъплението е извършено по непредпазливост. Тогава по делото стана известно, че младежът е шофирал с двойно превишена скорост над ограничението, както и че в кръвта му е имало наличието на наркотици. Николов отрече да е взимал съзнателно забранени субстанции.

„Кристиян Николов не признава, че съзнателно е използвал наркотици, но признава авторството на деянието“, припомни тя.   „Подсъдимият, ако беше заведен в един институт по съдебна медицина, щеше да бъде изследван цялостно. Установяване само на вещества в кръвта и урината не е достатъчно“, посочи днес Ковачева.