Тройната химико-токсикологична експертиза, която бе представена днес в съда, показва съвършено различна картина от тази, която единодушно описват близките на Кристиан Николов: че едни кротки и добри студенти, които дори не пушат, спортуват и много рядко пият алкохол, са се събрали на парти преди катастрофата с Милен Цветков и пийнали само по някое шотче йегермайстер.

Всъщност експертите (магистър химик, лекар и експерт токсиколог) днес сразиха поне на пръв поглед и трите защитни версии на адвокатите на Николов: че получените положителни проби са, защото ползва чай за успокояване с канабидиол, че се маже под езика със също такава паста, тъй като много се притеснява преди изпити и че в нощта след партито от неизвестен гост била останала чашка йегермайстер, която той гаврътнал, а после се почувствал зле.

Направени са му проби на кръв, урина, както и предварителният тест за наркотици (макар че той е само за насочваща информация на КАТ), които са единодушни.

Може би най-интересното досега по делото - без преувеличение - бяха думите на Васил Атанасов, който представи изследванията, изработени в часовете и дните след катастрофата на 19 април 2020 г.

Първо адвокат Константин Симеонов го попита да обясни - какво значат за обикновен човек числата вътре - в нанограма. Атанасов каза, че това е 10 на минус девета от един грам.

И на последващия въпрос : има ли референтни стойности, да се ориентираме - малко ли е или много, каза, че има 3 световни системи за оценка.

У нас се приема съгласно наредба №1 на МЗ от 2017 г. "нулев толеранс", т.е. - при наличие на наркотично вещество, законът не говори за "много или малко".

Васил Атанасов, който е химик и психолог, специално подчерта, че у нас целта на експертното изследване е единствено да се установи употребата и няма фиксирани "правилни" референтни стойности. Съответно - изобщо не се събират данни да се изследва и оценява повлияно ли е лицето и степента на въздействие от дрогата.

От другите опции в практиката по света втората е на другия полюс, когато се изследват само ефектите на въздействие у употребилия, за да се прецени дали е повлиян.

Третата, ползвана в повечето държави в ЕС, е че се установява както с биологични проби - има ли наличие на нарковещество, така и оценка на повлияването. Като в зависимост от резултатите - със или без наличие на повлияване върху дееца, санкцията е различна.

При нашата система на "нулев толеранс" се изследва само има/няма наркотично вещество, поясни химикът. Не е предвидено да се изследват обективни данни относно степента на повлияване, която е различна за отделни видове дрога - физически и психически показатели като телесна температура, пулс, кръвно налягане, пот, общо състояние на лицето... Такива не се събират.

Все пак тримата са категорични, че в пробите на урина и кръв у Кристиан има и наличие на метаболит, който твърди категорично за смесена употреба на кокаин и алкохол.

Алкохолът е приет преди повече от 6 часа спрямо момента на вземане на пробата.

Относно наркотиците?

Експертът изнесе пред съда, страните и събраните 10-ина студенти по право забележителна лекция - че при тези вещества не може да се посочи "във времето" употребата само според намерените концентрации. Без да се знае историята на лицето... Защото организмът свиква да усвоява по различен начин: при пристрастени наркомани непрекъснато се налага да качват дозата и могат да покажат високи стойности - точно като несвикнал човек, който е употребил инцидентно много по-малко количество. Различно е и при различните вещества - затова например при кокаин се изследват и кожата, потта, зениците... 

Макар да не са поставяни такива задачи пред експертите (тъй като, както казахме, в законовата база това няма значение) Атанасов посочи, че в ЕС, в различните страни има различни норми, над които нароктичните вещества се считат за категорично доказани.

В настоящия случай са измерени такива стойности за амфетамин и кокаин (установеният ТНС - тетрахидроканабинол, е друга тема), които съгласно повечето приети норми реално са повлияли на лицето.

На въпрос на съда - какво би било възможното действие върху човек, който управлява МПС, той каза, че за разлика от алкохола, различните опиати имат различно действие - и пак спрямо човек с еднократна употреба ефектът би бил един, а при зависим, който ползва всеки ден - съвсем друг. Например амфетамините изискват всеки ден употреба и дори по няколко пъти, когато се развие зависимост посочи той.

От думите на експертите стана ясно още нещо:

"При амфетамин „нормалната“ - казвам нормална в кавички, употреба варира от 20 до 100 нанограма, тук е 232 нанограма на мл. Това означава, че или е употребено веществото в кратко време преди взимане на пробата, или че имаме лице със зависимост, за което вече "нормалната" доза е значително надхвърляща", обяви експертът (цитираното изследване е от 21:50 ч. вечерта , а катастрофата става минути след 18 ч., б.а.).

Атанасов поясни, че ако говорим за еднократна употреба, а не за хронично зависим, може да се заключи, че има консумация до 24 часа преди изследването.

Експертът отговори и на въпроси - изследват ли се у нас косми, които да дават данни за дълготрайна употреба. Той каза, че такива е правил по частни дела, а нормата е, че находка в около 1 см коса за нашата раса отговаря на употреба от 1 месец. Ако се намира в 3 см коса - употребено е преди 3 месеца. Но по делото такива изследвания не са правени, а и не се изискват.

Любопитни бяха отворите по отношение на "успокоителния чай", пастата и намерения кокаин в кръвта - с версията за зарязаното ничие шотче йегермайстер (годеницата на Кристиан - Симона, твърди, че заедно чистели след партито, той го намерил, изпил го и след това имал оплаквания, б.а.).

Според нас "категорично не може да се установи подобно стечение на обстоятелствата" - каза Атанасов по повод единната версия на защитата за пастата.

Експертът разясни, че подобни продукти, които се продават често напълно свободно, съдържат канабидиол - нищо че на тях има понякога нарисувани листенца "на растението". Канабидиол няма псиохактивното въздействие на ТНС (тетрахидроканабинола - активното вещество в марихуана и хашиш, б.р.).

В няколко страни е разрешено подобни пасти за релакс да съдържат около 0,2% ТНС (заради производствени трудности да се премахне напълно), но това количество е прекалено ниско, за да "покаже" по подобен начин - особено ако е приемано чрез мазане на венците или слагане на езика. Самият той не бил запознат с пастата Be happy, която ползвал Кристиан - но подобни стоки има стотици.

А под формата на чай? ТНС е неразтворим във вода и няма как при варене, приготвяне на чай и пр. да бъде извлечен.

Напротив - той даде пример, че листа от кока в някои страни на света се продават като чай, там не може да се говори за възприемане на сериозни количества от веществото, а и... кока за успокоение?! Звучи абсурдно. Затова и кокаинът не се пие - простичко каза експертът. Заключението е категорично, че установеният неметамобилизиран кокаин в кръвта и урината може да се получи само, ако е пушен, смъркан или инжектиран.

На въпрос на прокуратурата - за оралната течност, която е показала същото при предварителния тест в 20,20 ч., Атанасов поясни, че тя е само за насочване на органите на КАТ - иначе самият състав на слюнката се мени според много обстоятелства.

Слюнката дава ориентир за откриване на наркотични вещества, употребени в кратко време - 24-36 часа. За разлика от уринния тест, който вече дава информация до дни и дори повече назад във времето.

Във връзка с тезата за "забравеното шотче", адвокатката на дъщерята на Милен Цветков - Надежда Ковачева, попита експертите - в алкохол разтварят ли се тези наркотични вещества.

"За ТНС е малко вероятно - неслучайно, за извличане на ТНС е необходим маслен разтворител - трябва да се приложи съвсем друг тип обработка на растението" - каза той по отношение на чая.

"По отношение на кокаин и амфетамин – в зависимост от формата, в която присъстват, веществата могат да бъдат както водоразтворими, така и разтворими в алкохол", каза експертът (но по-горе изтъкна, че кокаинът просто няма да действа, б.р.).

Иначе днес свидетели бяха и третото дете от семейството - сестрата Ана, както и един полицай, посетил местопроизшествието минути след трагедията на 19 април.

Сестрата - очаквано, както и братът, майката и годеницата на Кристиан, повтори едни и същи неща: че е отличен шофьор, владее еднакво механична и автоматична скоростна кутия, много е отговорен, никога не се е друсал, но, когато е напрегнат, пие въпросния чай и използва пастата, защото се притеснява. На въпрос на прокуратурата - само когато ще има изпити ли ги ползва, тя отговори детайлно, че когато човек следва, няма притеснения само покрай изпитите. 

За полицай Евтимов - от 4-то РУ, пък се оказа, че той е бил един от първите на мястото на удара - защото патрулирал край зоопарка. Той днес бе категоричен, че не помни Кристиан да е помагал на загиналия. Спомни си само, че докато му снемал сведения, бил с една обувка.

Наложи се да му четат старите му показания - че "едно високо момче", в което после разпознал водача, помагало на умиращия. Униформеният днес се съгласи и каза, че тогава е било по-прясно и щом така е казал, значи е вярно.

Последното ще бъде явно важно за защитата, която претендира, че Кристиан е бил не само адекватен, а и е опитвал да помогне на Цветков, като подложил обувката си под главата му.