Кремъл призна в четвъртък, че съществува риск от украински атаки срещу неговите позиции в Крим, полуостров анексиран от Москва през 2014 година и цел на няколко удара от дронове през последните седмици, предадоха международните агенции.

“Има рискове, защото украинската страна продължава да следва линията си, състояща се от организиране на терористични атаки”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В четвъртък руските власти съобщиха, че са свалили един дрон близо до Севастопол, главното пристанище на руския Черноморски флот.

Това лято военно летище в Крим беше частично разрушено от украинска атака. А през есента мостът, свързващ полуострова с Русия беше повреден от експлозия, която Москва приписва на украинските сили.

В този контекст руските власти на полуострова съобщиха в средата на ноември, че строят укрепления и копаят окопи, след като украинските сили си върнаха част от окупираната от Русия Херсонска област, която граничи с Крим.

Запитан за тези работи и за това дали са достатъчни, Песков отговори уклончиво: 

“Не мога да преценя дали са достатъчни или недостатъчни, би трябвало да питате военните”, каза той, уверявайки в същото време журналистите, че разполага с информация, според която се вземат “ефикасни мерки”.


 

Извън надвисналата над Крим заплаха, тази седмица няколко руски авиобази, някои на стотици километри от фронта, бяха ударени от украински дронове. Тези атаки, свързвани с поредица руски отстъпления в Украйна изглежда свидетелстват, че девет месеца след началото на войната Русия се бори не само да укрепи позициите си, но да опази базите си далече от фронта.