Френската група “Тотал енержи” (TotalEnergies) обяви, че ще оттегли своите директори от руската “Новатек” (Novatek) и вече няма да отчита в резултатите си 19,4-процентов дял, който държи в газовия гигант, като впоследствие предвижда обезценка на активи от 3,7 милиарда долара през четвъртото тримесечие на тази година, предаде АФП.

“Тотал енержи” вече претърпя ред обезценки с големи суми поради дейността си в Русия, от която каза, че постепенно е започнала да се оттегля.

Компанията не може да продаде своя дял в “Новатек” - втория по големина производител на газ в Русия, тъй като е забранено да продава каквито и да било активи на един от основните акционери на “Новатек”, който е под европейски санкции.

Директорите на “Тотал енержи” в борда на “Новатек” са длъжни да се въздържат от гласуване поради тези санкции, особено по финансови въпроси.

Тъй като те вече не могат да изпълняват задълженията си, “Тотал енержи” реши да  оттегли двамата от борда на “Новатек”, което от своя страна означава, че фирмата не отговаря на критериите на счетоводните разпоредби. Оттук тя няма да отчита своите 19,4 на сто от “Новатек” в своите сметки и ще запише цитираната обезценка на активите си с 3,7 милиарда долара. Съответно, френската фирма няма да може да декларира резерви за сметка на дела си в “Новатек”, което ще намали с 1,7 милиона барела доказаните ѝ резерви в края на 2021 г.

Въпреки това “Тотал енержи” заяви, че разполага с доказани резерви за над 11 години производство. 

По-рано тази година “Тотал енержи” пое обезценки на активите си с над 7,6 милиарда долара, отчасти свързани с плановете ѝ за втечнен природен газ в руската Арктика.