Един благородник, една съдийка, бивша депутатка от „Алтернатива за Германия“ и много бивши войници - за тези хора от два дни в Германия се твърди, че са планирали държавен преврат.

Главният прокурор Петер Франк е свикнал с всякакви опасни лудости и безумия. Неговите прокурори разследват терористи от всякакъв вид: неонацисти, ислямисти, леви екстремисти. От известно време насам обаче главният прокурор на Германия все по-често се занимава и с т.нар. райхсбюргери и идеолози на конспирацията, които са убедени, че Федералната република или не съществува в действителност, или трябва да бъде насилствено премахната и превърната в монархия. Райхсбюргерската сцена става все по-насилствена - предупреждава Франк още през лятото в Карлсруе.

В сряда сутринта главният прокурор предприе действия срещу заподозрени от този спектър. Полицейските части, включително специалните части GSG9 на Федералната полиция, претърсиха повече от 130 къщи, апартаменти и офиси в единадесет федерални провинции. Засега за заподозрени се смятат 51 души, а 25 са арестувани. Преди това Федералната криминална полиция, няколко провинциални криминални полиции и агенции за защита на конституцията са провели мащабни разследвания. Делото носи кодовото название „Сянка“.

Акцията, която е една от най-мащабните в историята на Федерална република Германия, е насочена срещу широко разпространена, но добре структурирана мрежа от райхсбюргери и идеолози на конспирацията. Те са заподозрени, че са основали или подкрепяли терористична организация. Твърди се, че групата е планирала да премахне държавния ред със сила и да извърши преврат с оръжие.

WDR, NDR и "Зюддойче цайтунг" проучват случая от месеци. Разследването на органите за сигурност започва през пролетта на тази година след първоначални сигнали от Държавната служба за защита на конституцията в Хесен. Там вниманието на властите е било привлечено от един благородник: принц Хайнрих Ройс XIII, 71-годишен предприемач в областта на недвижимите имоти, живеещ във Франкфурт на Майн и господар на ловен дом в Бад Лобенщайн в Източна Тюрингия. Твърди се, че Ройс е под наблюдение от известно време.

Разследващите смятат, че в имението си в Тюрингия той работи по бункерна система с автономно електроснабдяване и водоснабдяване и е събрал около себе си своеобразен "съвет от съмишленици". Твърди се, че аристократът е придобил култов статут в средите на райхсбюргерите, след като се е появил на конференция в Цюрих през 2019 г. Там той не крие убежденията си: финансовата индустрия е унищожила монархията, Първата световна война е предизвикана от масони, днешната Федерална република не е суверенна държава, а основният закон не е конституция, а е написан от съюзниците, за да доминират над германците.

През март Службата за защита на конституцията установява, че няколко души от средите на райхсбюргерите и от спектъра на антиваксърите очевидно поддържат контакти и кроят опасни планове. Твърди се, че някои от участниците не са останали само с фантазии за преврат, а са подготвяли бойни действия. Според заключенията на следователите плановете включват въоръжено нападение срещу Бундестага, въвеждане на военно положение и провъзгласяване на ново правителство, както и създаване на нова германска армия.

В прихванати телефонни разговори се казва, че зад опита за преврат стои не само принцът, но и мощна организация - "Алиансът". Всичко било подготвено, сателитните телефони вече закупени и раздадени на най-важните участници. Поръчани са и униформи за новата армия. Твърди се, че предполагаемата мрежа е планирала да създаде ново правителство около Ройс и военно крило. Бивш общински съветник на "Алтернатива за Германия" от Саксония, за когото се твърди, че е спортен стрелец и законен притежател на оръжие, очевидно е трябвало да набави "материалите" за операцията. Разследващите предполагат, че става дума за оръжия.

Сценарият е звучал колкото абстрактно, толкова и опасно: Команди, съставени от бивши войници, нахлуват в германския парламент и поставят белезници на депутатите. След това по радиото се излъчва кодова дума, която предизвиква спиране на тока. В крайна сметка правителството трябва да бъде свалено. Този "Ден Х" трябвало да се състои в началото на септември... Всичко това са само неосъществени мечти... Ключова роля в плана можеше да изиграе бившата депутатка от "Алтернатива за Германия" Биргит Малсак-Винкеман, която като бивш депутат все още има достъп до парламента. Преди това Малсак-Винкеман е смятана за част от умерения лагер на средната класа в "Алтернатива за Германия", но според колеги от партията напоследък тя се е ориентирала повече към крайно-десните в партията. След като напуска Бундестага, тя успешно съди администрацията на Берлинския сенат, която иска да я изпрати в предсрочна пенсия като съдия, тъй като в Бундестага е направила обширни и обидни коментари за бежанците.

Разследващите са особено обезпокоени от факта, че сред заподозрените в планиране на терористични актове очевидно е имало няколко бивши войници от Бундесвера и законни притежатели на оръжие. Например бивш подполковник от Бундесвера, който някога е бил командир на парашутен батальон. Бивш висш офицер в Националната народна армия на ГДР, съден за нарушаване на закона за оръжията и за присвояване на средства.

Сред обвиняемите е и бивш парашутист от Тюрингия, който днес предлага обучение по оцеляване в гората. Според разследващите той е поел задачата да вербува други бивши войници за щурмуването на Бундестага. За друг член на мрежата се говори, че е бивш полковник от спецчастите от Бавария, който миналата година се е появил в униформа като помощник при наводнения в долината на река Ахр и е бил разследван за това, че се е представил за длъжностно лице. Той вече бил известен с призивите си да се отиде в Берлин и да се "почисти" парламента там.

Доколко точно са били конкретни плановете за "Деня Х", трябва да покажат по-нататъшните разследвания. Засега всички обвиняеми се смятат за невинни. Службата за защита на конституцията разследва и въпроса дали предполагаемата мрежа около Ройс е търсила контакти с руски държавни служби. Твърди се, че благородникът е бил забелязан да посещава руското генерално консулство в Лайпциг. Все още обаче не е ясно какъв е бил контекстът на посещението.