"Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с "Газпром" – както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна."

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в понеделник пред бТВ. Думите му идват в момент, в който отново се заговори за възможен арбитраж между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", заради едноличното решение на руската компания да спре доставките до страната ни на 27 април 2022 година.

Интересното е, че очевидно самият Христов вече е разбрал, че прекаленото говорене по този проблем е във вреда на България, защото заяви: 

"Тук е важно да се каже, че този въпрос колкото повече се коментира и политизира, толкова повече отслабва нашата позиция, защото изтича информация."

Припомняме, в началото на своя мандат самият Христов не спираше да повтаря пред всички медии, че страната ни почти сигурно щяла да бъде осъдена от "Газпром", заради отказа ни да изпълним ултиматум по промяна на договора в частта му за начина на плащане. Тогава Христов дори бе обявил, че "Булгаргаз" е спряла да подава всекидневните си заявки за изпълнение към руснаците. Информация, която бе отречена по-късно от Деница Златева - новият шеф на обществения газов доставчик.

Това е и времето, в което самият Христов обяви, че нови преговори с "Газпром" са неизбежни и че цената на компанията е най-ниска. До днес обаче "Газпром" не отговаря на българските искания, а само преди седмица шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че цената на "Газпром" за декември е щяла да бъде по-висока от действащата в момента. 

Росен Христов за пореден път подчерта, че според експертите на министерството правителството "Петков" е купувало газ на прекалено висока цена.

"Това се оценява поради обемите на стотици милиони, въпросът е оттук нататък да не се правят грешки и да няма необмислени и непрофесионални решения, за да нямаме такива ситуации", каза още Христов.