Не са допуснати съществени процесуални нарушения на НПК или на правото на защита на Георги Семерджиев.

Предявени са всички фактически обстоятелства, така че подсъдимият за убийството на две момичета пред мол „Парк център“ да може да изгради защитата си.

Не е вярно, че обвинението е непълно и делото трябва да се върне на прокуратурата.

С тези решения на съдия Стефан Милев днес тръгна по същество, след проведено предстартово заседание делото срещу неуспелия футболист Георги Семерджиев. На 5 юли вечерта, карайки бясно джипа си с над 160 км/ ч и минавайки на червено, той първо удари такси, прегази едно момиче, а отсечената част от колата му уби второ.

Днес в Софийския градски съд дойдоха само двама от всички зачернени родители и роднини - майката и пастрокът на 22-годишната Хариет Стефанович. Двамата трудно сдържаха сълзите си.

Всички други предпочетоха да ги представляват адвокати - особно на фона на скупчените десетки камери и репортери.

В залата присъства и леко пострадалият таксиметров шофьор. Мъжът каза, че се отказва и няма да води дело за леката телесна повреда срещу Семерджиев.

Последният пък бе доведен от ареста, където е неизменно от 6 юли, е тежко окован, с пранги дори на краката.

Роднините на другата жертва - Христина Дилева (26 г.) не предявиха парични искове. Това обикновено означава, че ще водят друго дело - не в рамките на наказателното. Но и майката, бащата, братът и баба й бяха конституирани като частни обвинители срещу мъжа, който е бил на наркотици, освен това дори носел наркотици в колата си в момента на инцидента.

Не така стоят нещата със Стефанович. Съдия Милев допусна днес 5 претендирани обезщетения по 250 000 лв. заради нелепата й смърт.

Искат ги майката, мъжът, който реално е отгледал момичето (който бе днес в залата) и още трима близки роднини - нейни наследници.

Не помогнаха претенциите на адвоката на Семерджиев - Мирослав Христов, че това щяло да забави делото.

По самия ход защитникът пък опита да издейства делото да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Причината - смятал, че има отстраними, но съществени нарушения.

Защитникът опита да изкара, че прокуратурата не се е аргументирала достатъчно добре, привличайки клиента му по формулировката "особено тежък случай" (най-грубо казано - за да е така, трябва едновременно и деянието, и деецът да са обществено опасни. Това е една от причините, поради които например съдът намали първоначалното наказание на Десислава Иванчева - защото не отговаря на условието за особено опасен престъпник, б.а.).

Адвокатът изтъкна интересни аргументи - че например не били посочени подробности за държаните и уткрити в барчето на аудито наркотици.

А фразата на прокурорите по адрес на Семерджиев - че "трайно демонстрирал поведение на незачитане на правовия ред" – била "празно изречение".

"При така описаната фактическа обстановка ние няма как да се защитим, понеже не са налице конкретни факти и обстоятелства, които да обосновават особено тежък случай", заяви той, нищо че клиентът му има стотици глоби, лежал е в затвор, избягал е, укрил се е и пр.

Той поиска делото да се прекрати и върне за ново обвинение на Софийската градска прокуратура.

По любопитен начин защитникът опита да изкара в полза на Семерджиев факта, че след като убил двете момичета с колата си... той бе отишъл и просто си легнал в квартирата. Според адвоката - щом е бил на адреса на 6 юли, той е "установен, задържан и изцяло е съдействал на органите за разкриване на обективната истина". На база на последното защитникът поиска да го освободят от ареста и с електронна гривна да го поставят под домашен арест.

Иначе, както Клуб Z писа, Семерджиев има повдигнати 5 обвинения, като най-тежкото е за самата катастрофа - по 343 ал. 3 от НК. Съдията днес изрично напомни, че то предвижда от 5 до 20 години затвор.

Въпреки първоначалните заявки на прокуратурата обаче, дрогираният, а впоследствие избягал водач, носещ наркотици в себе си и шофиращ с фалшива книжка и фалшиви номера е изправен на съд за деяние по непредпазливост - не за умишлено

Очаква се дълго и мъчително дело, тъй като прокуратурата иска разпит на 74 свидетели и 24 вещи лица.

Още на следващото заседание първи призован свидетел е известният военен прокурор Адалберт Кръстев, който по мистериозен начин тогава се озова на мястото на трагедията. Медии свързват появяването му с това, че самият Семерджиев години е бил под "чадър" и с това, че е свидетел на прокуратурата по някои дела. А от обвинението казаха, че военният прокурор просто оглеждал там, изпълнявайки гражданския си дълг.

На същото заседание трябва да се явят на разпит Симона Радева, споменатият таксиметров шофьор и др.