С много сериозно мнозинство от 10:2 гласа Александър Ангелов бе преизбран за председател, втори мандат на най-големия съд в страната - Софийския районен.

Съдийската колегия на ВСС (реално в пълен състав, тъй като двама членове продадоха оставки през м.г., б.р.) употреби близо 5 часа за вота, който стана факт след 16:10 ч.

На два пъти членовете прекъсваха. Един път в късния следобед заради срив на интернет излъчването. По-рано пък - за да се броят делегатите от общо събрание на съдиите от СРС, издигнало Ангелов (което събрание само по себе си е отдавна проведено).

Традиционната "опозиция" в съвета - Атанаска Дишева и Олга Керелска, посочиха, че по щат в съда работят 212 съдии (към 31 август). Незаетите бройки обаче са 10-ина. Така всъщност - по техните изчисления от 203 съдии, реално в събранието са участвали 105. И то на хартия - тъй като 6 били с пълномощни да представляват мнението на свои колеги. Така бе изведена логиката, че реално гласовете за Ангелов били 99 - под 50% от съдиите.

Поддръжниците на кандидата, напротив - изтъкнаха, че от напълно редовно общо събрание (пък било то и "на косъм" над кворума) смазващо мнозинство от 99 души го е подкрепило и е имало само един въздържал се.

Така около 13 ч Съдийската колегия спря заседанието, за да се брои ръчно и да се види да няма дублиране на гласове.

Дебати предизвика и леко "разкрачената" позиция на съдийския председател, който по-рано тази година към края на мандата си, докато все още ръководи СРС, подал документи за конкурс в Административен съд-София град. Тогава именно пък стартира процедурата за нов мандат начело на Районния съд, в която той също се кандидатирал (така и до днес си остана единствен кандидат, б.а.).

Обаче междувременно взел, че спечелил мястото в АССГ и дори преди няколко дни встъпил като редови съдия там.

На това Атанаска Дишева - една от двете опозиционерки, каза, че това било „подсигуряване за всички възможни случаи“.

Опонира й Даниела Марчева, която нарече съдията "свръхотговорен".

"А дали се е презастраховал – какво морално укоримо има в това!? Това е спекулация и не е честно спрямо Ангелов", каза членът на ВСС, която е избор на БСП от предишния парламент.

Интересна е и шеметната кариера, която противниците на Ангелов припомниха - след цели 3 години като младши съдия той става титуляр, като за целта е назначен в Районен съд-Монтана. Там обаче няма нито един ден стаж - веднага бива командирован в Софийския районен съд. Когато става титуляр там, изкарва едва година и нещо, преди да стане председател през 2017 г. 

Макар че въпроси бяха задавани още за негови разписани вътрешни правила за заповедните производства, за проблемите със забавените дела, за това, че не предлагал достатъчно често за наказания съдии, за изравняването на натоварването и дори, че твърде често участвал във всякакви работни групи и форуми, той събра подкрепа на всички останали. Включително - на уважаваната председателка на ВКС Галина Захарова и Цветинка Пашкунова - също съдия от ВКС с безспорен авторитет.

А пръв с мотиви как ще гласува, думата взе председателят на ВАС Георги Чолаков - човекът, чието мнение напоследък, като се чуе, може почти със сигурност да се отгатне накъде отиват нещата за дадено решение или избор в този ВСС.

Той каза, че "без никакви съмнения" ще подкрепи кандидата.

Така и изборът стана факт.