Украинските власти отговориха в петък на руски депутат, който във виедоклип обеща на дете от Киев да му прати "ракети" за Нова година.

Председателят на украинския Съвет по национална сигурност и отбрана Олексий Данилов написа в Туитър:

"Страхувайте се от собствените си желания – те могат да се сбъднат. Искате Украйна да получи ракети? Ще имаме и траекторията на полета им няма да се хареса на депутата от Държавната дума Олег."

Коментирайки туита си в телевизионно предаване днес, Данилов уточни, че Украйна скоро ще има далекобойни ракети, с които да нанася удари в дълбочина в руския тил.

"Има ракетна програма, която е одобрена и финансирана. Нашите хора си вършат работата безупречно. Нашите хора, които произвеждат ракетно оръжие, са просто перфектни“, отговори Данилов и припомни, че ракетният крайцер „Москва“, бившият флагман на руския Черноморски флот,  е бил потопен от украинските ракети „Нептун“.

Депутатът от руската Държавна дума от фракцията "Справедлива Русия - За истината" Олег Нилов по време на благотворителна акция за деца, наречена "Елхата на желанията" на 14 декември т.г., обеща на "момчето Вова от Киев" подарък под формата на руски ракети. Видеоклипът беше публикуван в сряда от десетки медии и телеграм канали.

"Елхата на желанията" е новогодишна акция на Държавната дума, която вече е станала традиционна, по време на която деца с увреждания, деца от нуждаещи се семейства, както и сираци изпращат новогодишни пожелания, написани на пощенски картички, а депутатите ги четат и ги изпълняват. Тази година картички с пожелания бяха написани и от деца на мобилизирани руснаци и деца, живеещи в украински територии, окупирани от руските войски.

Нилов, като взе една от пощенските картички от коледната елха, прочете: „Момчето Вова от Киев мечтае за ракети. Вова, ще получиш ракети, чакай“. След това Нилов добави, че "това е шега", но председателят на комисията по младежка политика на Държавната дума Артьом Метелев, който беше зад него, въпреки това закри лицето си с ръка.