Най-големият аквариум в Берлин „Аквадом“ се спука рано тази сутрин и на улицата в центъра на Берлин се изляха 1 милион тона вода. В аквариума живееха 1500 риби - големите са загинали, а част от по-малките са оцелели и бяха спешно спасявани в по-малки аквариуми и откарвани към зооложическата градина.

Двама души са пострадали леко при аварията, която е станала малко след 5 часа тази сутрин. Не е ясна причината за спукването на аквариума, изключена е обаче версията за атентат.

Аквариумът бе една от забележителностите на Берлин и се намираше в хотел „Радисън“ недалеч от „Александерплац“.

Водата се е изляла първо в лобито, а след това и на улицата. В мазето няма щети, но под вода е подземният паркинг.

Пожарна евакуира гостите на хотела тази сутрин. На мястото на инцидента пристигнаха и водолази, ако се наложи да бъдат спасявани хора от подземния гараж, но за щастие там е нямало такива. Лобито е покрито с останките на огромното съоръжение и полицията претърси с кучета за евентуално затрупани клиенти. Такива не са открити, а и няма липсващи, така че се смята, че няма жертви освен двамата леко пострадали.

А това са снимки на клиенти отвътре - след инцидента:

400 души е имало в хотела в момента на аварията, но поради ранния час лобито е било празно. Гостите на хотела вече са настанени в други места.

Заради огромните количества вода на улицата центърът около прочутия булевард „Унтер ден Линден“ е затворен. Времето в Берлин е студено, минус 10 градуса и водата бързо замръзва.

„Аквадом“ е най-големият цилиндричен аквариум в света. Той бе висок 16 метра с диаметър от 11,5 метра. Във вътрешността му имаше асансьор, с който посетителите разглеждаха рибите и буквално плуваха с тях.