Селекционерът на националния отбор на Франция Дидие Дешан отхвърли възможността Карим Бензема да се върне в отбора за финала на Световното срещу Аржентина.

Нападателят на “Реал” (Мадрид) бе принуден да се оттегли от тима на "петлите" ден преди старта на Мондиала заради контузия на бедрото.

Оттогава той поднови тренировки с “Реал” (Мадрид) и дори игра в приятелски мач за отбора по-рано през седмицата, което засили спекулациите, че може да се завърне в тима на "петлите" за прекия сблъсък за титлата.

Не бе извикан негов заместник, така Бензема все още фигурира сред 26-те футболисти, селектирани от Дидие Дешан.

"Знам, че някои играчи се контузиха, Карим Бензема е един от тях, Люка Ернандес получи травма в първия двубой и от този момент аз имам на разположение 24 играчи", каза Дешан на последната си пресконференция преди финала.

"Това са играчите на разположение. И мисля, че не е честно да се пита за футболисти, които не са тук. Не зависи от мен кои гледат мачовете - бивши играчи или контузени такива", добави селекционерът.

Същевременно се заговори за конфликт между Дешан и Бензема, който има 37 гола в 97 мача за Франция. 34-годишният футболист публикува селфи в Инстаграм с думите "Не ми пука".

Дешан има и друг казус: най-малко трима играчи са с вирус и не тренираха в последните дни - не и днес, в последната тренировка те все пак облякоха екипите, което успокои феновете на “сините”.

„Опитваме се да взимаме максимални предпазни мерки, да се адаптираме и да се справим с това, без да прекаляваме. Очевидно ситуацията е такава. Щеше да е по-добре да не беше така, но ще се справим по възможно най-добрия начин“, коментира Дидие Дешан.

„Не съм разтревожен или стресиран. Важното в подготовката на мач като финала е да останем спокойни. Става дума за един двубой, който има контекст. Знам, че аржентинците, а може би и някои французи, искат да видят Лионел Меси да печели титлата“, каза още Дешан.

На въпроси за аржентинската звезда трябваше да отговаря и капитанът Юго Лорис.

„Събитието е прекалено важно, за да се концентрираме върху един футболист. Това е финал между две големи нации. Когато се изправиш срещу такъв играч като Меси, трябва да му обърнеш внимание, но мачът не става дума само за него“, рече стражът.

„Трябва да си готов да страдаш на моменти. Трябва да извлечем максимума от добрите ситуации. Утре ще имаме план, достоен за уважение. Все още изучаваме съперника и се готвим за двубоя. Винаги има неща, за които можеш да се подготвиш по-добре.

Трябва ни правилното отношение, за да се изправим срещу Аржентина. Имаме много бързи играчи в нападение, способни сме да играем и на контраатака, а силата на нашия тим е, че е способен да се адаптира в различни сценарии“, продължи Юго Лорис.

Вратарят отказа да се връща назад към финала с Хърватия през 2018-а.

„Искаме да напишем още от нашата история, да завършим по възможно най-добрия начин. Докато не сме си свършили работата, най-трудното тепърва предстои. Трябва да надминем себе си, да направим усилие въпреки обстоятелствата. Просто трябва да си свършим работата“, завърши той.

Междувременно Рафаел Варан, Ибрахима Конате и Кингсли Коман, които пропуснаха петъчната тренировка на френския национален отбор заради вирус, участваха в тренировката само ден преди финала. 

Тримата започнаха в тренировъчната сесия, която беше открита за медиите в първите 15 минути, съобщава Ройтерс.

Халфът Орелиен Чуамени и левият краен защитник Тео Ернандес, които също почиваха вчера заради леки проблеми с контузии, бяха на терена.