Държавите приеха историческо споразумение за обръщане на десетилетни практики на унищожаване на околната среда, заплашващи видовете и екосистемите, на маратонската среща на върха на ООН за биоразнообразието рано в понеделник, предаде АФП.

„Пакетът е приет“, заяви председателят на срещата на върха за природата КОП15, китайският министър на околната среда Хуан Рунцзю, на късна вечерна пленарна сесия в Монреал и удари чукчето си, предизвиквайки бурни аплодисменти от събралите се делегати.

Глобалното споразумение идва ден преди Конференцията на ООН за биоразнообразието или КОП15, която трябва да приключи в Монреал, предаде АП. Китай, който е председател на тази конференция, пусна нов проект по-рано през деня, който даде на понякога спорните разговори така необходимия импулс.

Най-важната част от споразумението е ангажимент за защита на 30% от земята и водата, смятани за важни за биологичното разнообразие, до 2030 г. В момента 17% от сухоземните и 10% от морските зони са защитени.

„Никога не е имало глобална цел за опазване в такъв мащаб“, каза пред репортери Брайън О’Донъл, директор на природозащитната група Campaign for Nature. „Това ни дава възможност да предпазим биоразнообразието от колапс“.

Споразумението също така призовава за набиране на 200 милиарда долара до 2030 г. за биоразнообразие от редица източници и работа за постепенно премахване или реформиране на субсидиите, които биха могли да осигурят още 500 милиарда долара за природата. Като част от пакета за финансиране, рамката призовава за увеличаване до поне 20 милиарда долара годишно до 2025 г. на парите, които отиват в бедните страни - или около двойно повече от това, което се предоставя в момента. Тази сума ще нарастне постепенно до 30 милиарда долара  до 2030 г.