Над 5 милиона души заляха улиците на Буенос Айрес при посрещането на футболните национали на Аржентина. 

Парадът на новите световни шампиони, които се прибраха в родината си със спечелената в неделя в Катар Световна купа, беше прекратен преждевременно от съображения за сигурност. Решението беше взето от полицията и съобщено от президента на Футболната асоциация на страната Клаудио Тапия, съобщи агенция Ройтерс.

Осем полицаи и пожарникари пострадаха при сблъсъците, написа местният вестник "Кларин" с уточнението, че тепърва ще става ясно дали има ранени и сред обикновените хора, пише БТА. По-късно стана ясно, че те са десетки, някои - настанени в болници.

Парадът започна в открит автобус, но се наложи Лионел Меси и съотборниците му да се прехвърлят на хеликоптери, с които да минат по предварително набелязания маршрут в Буенос Айрес. Преди това тълпи от фенове се опитаха да се качат на автобуса. Някои дори пробваха да скачат вътре, когато той минаваше под мостове и надлези. При такъв опит почина човек. Заради още неизяснени обстоятелства пък дете е в болница.

Футболистите така и не успяха да стигнат до централния монумент Обелиск заради напълно блокираните улици. А планираното осемчасово шествие просто беше прекратено.

"Беше взето решение световните шампиони по футбол да прелетят по предварително начертания маршрут с хеликоптери заради невъзможността да бъде контролирана емоцията и радостта на хората", съобщи Габриела Черути,  говорителката на президента на Аржентина, в пост в Туитър.

В първия хеликоптер бяха националният селекционер Лионел Скалони, капитанът Лионел Меси и самата световна купа.

Милионната тълпа започна да се събира по улиците часове преди да бъде дадено официалното начало на парада, а стотици хиляди изпълниха не само тротоарите, балконите и покривите на сградите, но и тръгнаха да се катерят по светофари и пътни знаци.

Меси постна видео от обстановката в града в Инстаграм и написа:

"Вече станаха три десетилетия, в които топката ми дава много радост и понякога малко тъга. Винаги съм мечтал да бъда световен шампион и никога не съм спирал да опитвам, още повече когато всичко ми е казвало, че никога няма да се случи".

Полузащитникът Тиаго Алмада пусна снимка от покрива на открития автобус, на която Меси държи купата, а Родриго де Паул се включи с видео как играчите пеят и танцуват на покрива на возилото.

Малко по-късно Лео, който за втори път бе обявен за играч №1 на Световно (пореден рекорд), се отправи към родния си град Росарио - отново с хеликоптер. Той бе придружен от Анхел ди Мария и Паоло Дибала. Останалите също се отправиха към родните си места.

Решението за прекратения парад не бе прието добре от някои фенове, които влязоха в сблъсъци с полицията и трябваше да бъдат озаптявани със сила. Потрошени бяха коли, витрини, имаше и опит за обир на банка... Има над 30 арестувани.