Вълна от респираторни заболявания при децата отчитат от педиатричните отделения в страната.

Клиниката по детски болести в Александровска болница в София има 30 легла, предвидени за болни деца. Всички те са заети. Най-малкият пациент в момента в нея, който е с бронхиолит със съмнение за RS вирус, е на 40 дни. 

От Националния център по заразни и паразитни болести съобщават за бТВ, че една трета от изследваните проби са именно с RS вирус (респираторния синцитиален вирус). Той протича по-тежко при децата, води до бронхиолит и пневмония. Респираторно-синцитиалният вирус (RSV) засяга дихателните пътища и се предава по въздушно-капков път, т. е. при кихане или кашляне. Симптомите, с които започва са добре познати - хрема, загуба на апетит, кашлица, кихане и висока температура

Лекарите забелязват по-голяма честота на пневмониите, бронхиолитите, бактериалните инфекции и на RS вируса.

„RS вирусът засяга главно кърмачетата, лечението продължава по-дълго време. Получава се спазъм на белия дроб, откъдето има затруднение при издишването и се чува шум като свирене“, обясни Ивайло Николов, специалист в Клиниката по педиатрия в УМБАЛ ''Александровска''.

Почти пълни са и детските отделения в Бургас. Регистрираните с остри респираторни заболявания са се увеличили с 50 за седмица. „Краткият инкубационен период започва с неразположение в носоглътката, болки в гърлото, хрема, температура и след това бързо следва усложнения към ларингити и пневмонии“, коментира д-р Хрипсиме Каспарян, завеждащ Второ детско отделение в УМБАЛ – Бургас.

„В момента циркулират респираторни вируси, най-силно синцитиалният вирус, но се доказват грипни вируси, парагрипни вируси, аденовируси, риновируси, тоест обичайните за сезона“, посочва проф. Нели Корсун, завеждащ лаборатория НРЛ ''Грип и ОРЗ" в НЦЗПБ.