Мярката в помощ на гражданите за покупка на гориво от 25 стотинки на литър се прекратява от Нова година, макар само до преди два дни всички да бяха убедени, че тя ще бъде продължена.

Днес депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на "Продължаваме промяната" за продължаването на отстъпката и през януари на 2023 година. Това стана по време на приемането на удължаващия закон за действието на бюджет 2022 и през следващата година, което е вече окончателно. 

На практика без мярката да е разписана в закона за хазната, тя няма как да бъде финансирана през бюджета. Служебната министърка Росица Велкова обяви, че не може да се прехвърля топката на Министерски съвет. В крайна сметка обаче мнозинството просто отказа да гласува текстовете. Трябва да се има предвид, че на първо четене обаче вчера успешно мина предложението на ГЕРБ да се начисли ново облагане на рафинерията на "Лукойл", от което според партията ще може да се акумулира нова помощ за гражданите от около 1 лев на литър гориво. Тя няма нужда да бъде записвана в бюджета, защото ще минава през фонд "Сигурност на електроенергийната система". 

Иначе - огромните нови разходни текстове, които бяха предложени от БСП и ПП, не минаха, защото мнозинството ги счета за недопустими. Именно защото това е само удължаващ закон и не бива да променя основните параметри. Така отпаднаха идеите за увеличение на пенсии, много по-висока работна заплата, увеличен максимален осигурителен доход. 

Все пак окончателно успя да прокара една от идеите си Кирил Ананиев от ГЕРБ, който от вчера настоява за създаване на правна възможност, която да попречи на правителството да използва парите от Фискалния резерв за своите разходи. Това обаче застрашава изплащането на пенсиите през януари, защото тогава все още няма да има досстатъчно събрани данъчни приходи и още вчера финансовото министерство се противопостави рязко. Днес Ананиев повтори процедурата, но с промяна - забрана на използването на парите от т.нар. Сребърен фонд (който така или иначе е неприкосновен) и парите от европейските програми. Така предложението видя зелена светлина, защото Росица Велкова обяви, че с останалите пари ще може да се справи без да тегли спешен дълг. В числа решението на парламента е следното - почти 10 млрд. лв. от резерва в момента вече са блокирани и правителството може да използва едва 3 млрд. лв. от общо 13-милиардния резерв. 

"В момента, в новата редакция няма проблем, тъй като остават свободни средства, които, освен текущият приход, който ще си постъпва данъчноосигурителен, остават свободни средства, които са по набирателни сметки, които са на автономни бюджети, които са на фондове, националното съфинансиране европейско, то също остава освободено от този текст. Така, че ние ще имаме средства, с които да оперираме, и няма да имаме тази ликвидна дупка за определени дни на месеца", каза Велкова. 

Не бяха приети предложенията за създаване на механизъм за ежегодно увеличаване на минималната работна заплата и за актуализиране на пенсиите според инфлацията. Не беше прието предложението за ръст на максималния осигурителен доход и майчинството, както и искането бизнесът да плаща първите два дни от болнични, вместо досегашните три. Тези идеи бяха защитавани само от БСП, ПП и "Възраждане".