Потегли 31-вата българска експедиция до Антарктида. Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" отплава към Ледения континент в 14:00 часа от пасажерския терминал на Морска гара – Варна.

"Това е мечта на поколения български антарктици. Ние изследваме Антарктида от миналия век, но сме като стопаджии – който ни вземе. Сега сме на равно ниво с нации с дългогодишни традиции в изследването на този континент", заяви пред БНР проф. Христо Пимпирев, който ще ръководи и тазгодишната експедиция. "Има един щурм към полярните региони, в който беше престъпление България, която е на равна нога с великите сили, да стои на опашката".

Купихме норвежки кораб, произведен 1984 г., за да бъде ремонтиран и въведен в съвсем добро състояние и да отплава в може би най-далечното плаване на нашата планета, поясни Пимпирев.

По думите му средната възраст на канадските научно-изследователски кораби е 34 години, така че въобще не сме купили стар кораб, каквито критики се отправят. Според него е "геройство" постигнатото състояние на кораба, което ще му позволи да извърши това "историческо плаване в морската ни история".

"Св. Св. Кирил и Методий" ще отплава на много дълго плаване, с много рискове, ще пресечем по дължина целия Атлантически океан", посочи ученият с дългогодишен опит в полярните изследвания и подчерта колко е важно екипажът да бъде психически устойчив.

Проф. Пимпирев сподели, че няма притеснения преди пътуването, защото е прекосявал десетки пъти Пролива на Дрейк с много по-стари кораби и яхти.

"Но винаги има риск. Излизаш в Световния океан, не си седиш по чехли пред телевизора."

На борда на кораба ще има мобилен пресклуб. Журналист от БТА ще следи цялото плаване – от Варна до Антарктида, и всеки ден ще отразява случващото се, съобщи още ръководителят на експедицията.

"Без писаря, който е имал Магелан, ние нямаше да знаем за неговото епохално плаване. Това е изключително важно. Това историческо плаване за нас, българите, ще бъде отразено подобаващо."