С провал поради липса на кворум приключи извънредната сесия на общинския съвет в Пловдив днес. Тя трябваше да представлява нов опит да се спре Георги Гергов да получи пълен контрол на Пловдивския панаир, след като ГЕРБ, БСП и ДПС дадоха възможност за проверждането на т.нар. скрита приватизация на палатата в края на миналата година.

Само 19 от 51 общински съветници се явиха - нужни са 26, за да се проведе заседание.

Първоначалното предложение на общинарите, които не подкрепят бизнесмена, беше за заседание на 5 декември. ГЕРБ обаче го обявиха за 3-ти - днес, като още тогава от "Демократична България" предупредиха, че е възможно да не се събере кворум. А кои съветници не се появиха за началото на заседанието днес? Тези на... ГЕРБ и БСП.

На въпрос защо ги няма на сесия, кметът Здравко Димитров (ГЕРБ) каза:

"Попитайте тях, имате им телефоните" - съобщава кореспондентът на БНР.

За пореден път пред сградата вна градския парламент се събраха  протестиращи граждани. "Въздържал се е равно на Гергов продал се!" - гласеше един от надписите на техен плакат. 

Правен абсурд

На последното заседание за 2022 г. на 20 декември бе приет правен абсурд. На него се очакваше общинарите да приемат блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ.

Така общинският съвет не даде съгласие за апорта на акции, но пък упълномощи представителя на общината да го подкрепи на общото събрание на акционерите. И за капак бе възложено в точка трета на кмета Здравко Георгиев да го атакува в съда.

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на миналата година да прехвърли своите акции в "Пълдин туринвест". Т.е. "Пълдин" би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%.

Както Клуб Z писа, на 24 ноември бе свикано спешно събрание на акционерите от Гергов, като също толкова спешно преди това Община Пловдив упълномощи представителя си Ясен Михайлов да изрази несъгласие за апорта, упражнявайки така правото си на блокираща квота. Гергов обаче не смята, че общината има това право - на 28 ноември, четири дни по-късно, внася искане за вписването на решенията на акционерите на "Пълдин" в Търговския регистър. В ръцете на кмета Димитров бе да предяви съдебен иск за отмяна на решението от общото събрание, което той прави по призива на ДБ на 29 ноември. Вписването на апорта бе спряно в същия ден до произнасянето на окръжния съд.

На 2 декември обаче Гергов свиква ново спешно заседание на акционерите със същия дневен ред – да се приемат акциите на Община Варна. Затова и Общински съвет трябва да преповтори решението си за блокиращата квота от 24 ноември на съответната сесия. А резултатът от заседанието на 20 декември е ясен.

Как ГЕРБ се крие

Съпредседателят на "Демократична България" и народен представител Христо Иванов днес бе в Пловдив, за да подкрепи протестите. Той заяви пред журналисти, че ще търси отговорност от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, което се случва, по всички политически начини. "Това не е просто казус, свързан с един имот или община, става дума за знаков казус и в национален план", отбеляза Иванов. По думите му той е илюстрация за това как руското влияние и корупцията в България се обединяват, за да спрат развитието на страната и да я плячкосат.

"Виждаме как ГЕРБ се крият от взимането на ясно решение, с което да определят волята на Общинския съвет да не се харизва окончателно Пловдивския панаир на Гергов", заяви Иванов.

Според него казусът е тест за всички твърдения за евроатлантизъм.