Бившият италиански нападател Джанлука Виали почина на 58-годишна възраст, съобщиха световните агенции.

Виали беше диагностициран с рак на панкреаса през 2017 година, но след като през април 2020-а каза, че е напълно излекуван, болестта се завърна през 2021 година.

Той обяви временно напускане на ролята си на директор в националния отбор на Италия през декември, за да се съсредоточи върху битката с коварното заболяване.

Виали има 59 мача за италианския национален отбор, като има отбелязани 16 гола. Печели Шампионската лига с "Ювентус", преди да се присъедини към "Челси" през 1996 година и да стане играещ мениджър през 1998 година.

Той премина в "Ювентус" през 1992 година за тогавашния рекорден трансфер от 12 милиона паунда, след като спечели титлата в Серия А и Купата на носителите на национални купи през осем сезона със "Сампдория".

Виали беше първият италианец, тренирал отбор от Висшата лига, поемайки поста в "Челси" от уволнения Рууд Гулит и поведе "сините" до триумф в Купата на лигата, Купата на носителите на купи и Суперкупата на УЕФА.

Той изведе "Челси" до победа във финала за ФА Къп през 2000 година и "Чарити Шийлд", но беше уволнен в началото на следващия сезон след слаб старт.

Нападателят имаше и кратък период в "Уотфорд", тогава във второто ниво Чемпиъншип, отбелязва БТА.

"Ще липсваш на мнозина. Легенда за нас и за целия футбол. Почивай в мир. Джанлука Виали", написаха в туитър от "Челси".

От "Сампдория" се сбогуваха с Виали повече от емоционално:

"Ти ни даде толкова много, ние ти дадохме толкова много - да, това беше любов, взаимна, безкрайна. Любов, която не умира днес заедно с теб. Ще продължим да те обичаме и обожаваме, защото - както добре знаеш, си по-добър от Пеле. И защото въпреки всичко нашият красив сезон е писано никога да не свършва...

Ще те помним винаги като момче и безпощаден център-нападател, защото героите са винаги млади и красиви, а ти от онова лято на 1984 г. си нашият герой. Силен и красив, с девятка на гърба и италианския флаг в сърцето".