Правителството в Индия одобри вчера 2,3 млрд. долара инвестиция в производството, употребата и износа на зелен водород, съобщи TechExport.

Повечето водород в момента се добива чрез естествен газ. "Зеленият" водород се произвежда чрез електролиза на вода, и като такъв има потенциала да е много по-чист за околната среда. Разбира се, ключово е и откъде идва нужното електричество.

Проблемът е, че "зеленият" метод е много по-скъп. Целта на инвестицията е в следващите 5 години да бъде направен по-достъпен и да намали емисиите на Индия.

Държавата-субконтинент е един от най-големите замърсители на планетата, за което не помага и растящото й население, което се очаква тази година да надмине Китай. 

Страната обаче влага средства за възобновяеми енергийни източници в последните години, и до момента има около 166 гигавата капацитет. Целта на проекта е да се добавят нови 125 гигавата възобновяема енергия до 2030 г.

Очаква се проектът да намали емисиите с 50 милиона тона. В добавка, инвестицията ще създаде нови 500 000 работни места, ще намали вноса на изкопаеми горива, и ще привлече частни инвестиции в сектора.