"В Министерството на здравеопазването обсъждахме да наложим пълна забрана за износ на медикаменти от България, но не е законосъобразно, тъй като европейските конвенции са такива, че такава забрана може да се налага само при извънредна епидемична обстановка."

Това коментира при посещение в Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев по повод все по-осезаемия недостих на медикаменти в аптечната мрежа, предава БТА. 

Той информира още, че проблемът е в 25 страни от Европейския съюз.

„Ако всяка страна наложи такава забрана, ще се получи още по-голям недостиг, затова се обръщаме към Европейската комисия за съвместни действия и да координираме с другите европейски държави“, отбеляза здравният министър.  

Асен Меджидиев съобщи, че вече има информация, че определени фирми ще осигурят още в понеделник доставка на антибиотици. Най-осезаем в момента е недостигът на антибиотици, антипиретици, диабетни и антихипертензивни медикаменти, уточни той. 

По думите на министъра цялата Изпълнителна агенция по лекарствата е мобилизирана, като от днес в проверките са включени и екипите на районните здравни инспекции от страната.

„Проверяваме наличността, активизирахме българските производители. Специално за антибиотиците и антихипертензивните средства проблемът е в европейски мащаб – сезирали сме Европейската комисия и Европейска агенция по лекарствата (ЕМА). Много от субстанциите, които се използват за производството, идват от Китай и Индия, и от там се получава недостиг“, обясни още Меджидиев. 

В момента проверяваме всички наличности по складовите ни бази, при търговците на едро и това какви заявки има, постъпили от аптеките към тях и дали тези заявки са изпълнени, посочи още той. Активизирани са и служителите на Регионалните здравни инспекции, за да има по-голям брой проверяващи. 

Здравният министър уточни, че от болниците няма информация за конкретна липса, която да  е притеснителна. За аптеките, в които има липси, ще се проверява дали са заведени искания към търговците на едро за липсващите медикаменти.

„Съответно търговците на едро, ако ги имат в складовете, дали изпълняват тези искания – при обратния вариант ще се налагат много тежки санкции. Ако хванем такъв търговец, директно ще преминем към отнемане на лиценз“, заяви Асен Меджидиев. Той подчерта, че контролът е засилен максимално, а като крайна мярка ще се прилагат тежки санкции.