Серията от скандални публични изяви на по-малкия син на британския крал продължава. В интервю за британската телевизия Ай Ти Ви снощи принц Хари обвини членовете на фамилията, че са си легнали с дявола, т.е. таблоидната преса, за да очернят него и съпругата му Меган и за да оправят собствената си репутация.

"След много, много години лъжи, които бяха изречени за мен и семейството ми, идва момент, в който, връщайки се към отношенията между някои членове на семейството и таблоидната преса, тези някои членове решиха да си легнат с дявола... за да реабилитират имиджа си", обяви той в първото от серията интервюта, които ще даде около премиерата на мемоарната си книга, чията официална премиера е утре. Част от тиража обаче беше пуснат на испански още миналата седмица и големи откъси с откровения на принца станаха вече публични.

"В момента, в който това реабилитиране е в ущърб на другите, на мен, на другите членове на моето семейство, тогава тегля чертата", добави той.

"Вече не мога да позная баща си и по-големия си брат Уилям", каза още Хари.

Принцът акцентира особено много на поведението и действията на мащехата си Камила. Като причината била молбата, която двамата с Уилям отправили към баща си Чарлз да не се жени за нея.

"Той не отговори. Отговори тя. Веднага. Малко след нашата частна среща с нея, започна дълга игра. Кампания с крайна цел сватбата ѝ с Чарлз и евентуално и короната с одобрението на татко, предполагам", обясни той, цитиран от "Гардиън".

"Навсякъде започнаха да се появяват истории във вестниците за нейни лични разговори с Уили. Те съдържаха много детайли, които можеха да бъдат разказани само от хората на срещата. И източникът не беше Уили, разбира се", добави принцът.

Хари говори и как членовете на кралската фамилия се конкурират за светлината на прожекторите. По думите му Уилям и Кейт са страдали заради това от "баща ми и мащехата ми, и от тяхната канцелария". Той мислел, че като резерва за трона всичко с него и Меган ще е наред.

"Колко грешах. Точно същото, което Уилям и Кейт бяха изпитали от татко и Камила се случи и на нас, но и от Уилям и Кейт също", уточни той.

В интервюто за Ай Ти Ви Хари повтори и доразви обвиненията, които двамата с Меган отправиха, откакто се отказаха от кралските си задължения - че кралските особи и техните помощници не само не са ги защитили от враждебната и понякога расистка преса, но и активно са пускали истории за тях чрез анонимни източници.

Принц Хари заяви, че е направил публично достояние разрива си с британското кралско семейство и е предприел медийна офанзива, за да се опита да помогне на монархията и да промени медиите, предаде още Ройтерс.

Той каза още, че е напуснал Великобритания със семейството си и е отишъл в Калифорния през 2020 г., "страхувайки се за живота ни".