Deja vu. Общинските съветници от ГЕРБ и БСП в Пловдия за втори пореден път провалиха извънредната сесия, на която трябваше да сложат спирачка пред опитите на бизнесмена Георги Гергов да "приватизира" Пловдивския панаир. След което от ГЕРБ, в лицето на местния лидер на партията на Бойко Борисов - Иван Тотев, както и на нейния кмет Здравко Димитров, опитаха да обяснят как всичко било наред и прехвърлиха вината другиму.

На днешното провалено заседание се усещаше и солидно парламентарно присъствие от страна на формациите, които се противопоставят на домогванията на Гергов и компания до палатата. От "Демократична България" дойдоха депутатите Христо Иванов (който е и съпредседател на ДБ), Ивайло Мирчев и Йордан Иванов (бивш областен управител на Пловдив). От БСП - зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин и Иван Петков. От "Продължаваме промяната" - Никола Минчев (също зам.-председател на Народното събрание) и Росен Костурков . Всички те, с малки изключения, избрани от Пловдив и Пловдив - област. Както е известно, ръководството на социалистите се разграничи от общинските си съветници в Пловдив, които действат в полза на придобиването от Гергов на контрола над Панаир.

Точка втора

Както стана ясно обаче заседанието пак се провали заради липса на кворум - досущ като това на 3 януари, когато местните парламентаристи от ГЕРБ и БСП пак не се явиха. А защо не се явиха? Защото в края на миналата година сътвориха правна каша, умишлено или не - може всеки сам да прецени, като дадоха възможност пловдивският бизнесмен, изключен от левицата и почетен консул на Русия, да "приватизира" палатата, притежавайки малко над 79% дял.

На последното заседание за 2022 г. на 20 декември бе приет правен абсурд. На него се очакваше общинарите да приемат блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември, върху решенията на свиканото спешно от Гергов преди това общо събрание на акционерите. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет не даде съгласие за апорта на акциите на Община Варна в "Пълдин Туринвест", но пък упълномощи представителя на общината да подкрепи същия този апорт на общото събрание на акционерите. И за капак бе възложено в точка трета на кмета Здравко Димитров да атакува решението за апорта в съда. Т.е. точка втора "се бие" с останалите две и е коренно различна от точка втора в предходното решение на Общинския съвет (ОбС), която постановяваше представителят на общината да не подкрепя апорта.

Така по настояване на общинарите от ДБ и на 3 януари, и днес трябваше да се проведе извънредно заседание на ОбС, за да се ремонтира спорната точка, и двете провалени от ГЕРБ и БСП.

Оправдания

"За нас "Пълдин туринвест" трябва да е по-силна, така и така никога държавата не ни е предоставяла акции на Пловдив. Предостави един път толкова миноритарен пакет акции, че пловдивският общински съвет ги отказа, така че смятам, че Пловдив трябва да бъде все по-силен в участието си в панаира", мотивира се днес вносителят на спорната точка втора - Радев (левицата), цитиран от Българското национално радио.

По-любопитен обаче бе коментарът на Иван Тотев, който заедно със Здравко Димитров даде съвместно изявление. Първо кметът заяви, че щял да обжалва (което общинският съвет на 20 декември така и така го задължи да направи, б.р.). Но после Тотев направи интересен юридически анализ. Според него представителят на общината Ясен Михайлов "ще изрази несъгласие с увеличаването на капитала. Ясен Михайлов ще съобщи на общото събрание, че община Пловдив ще обжалва взетото решение". Като всъщност общината с последното си решение, както стана ясно, го е задължила да изрази съгласие.

"Ние нямаме друго решение. Аз съм абсолютно убеден, че вписването ще бъде спряно" - заяви още Тотев, неясно на какво базирайки своята убеденост, като друго решение на практика има. Но когато бе попитан за това, прекрати импровизираната пресконференция.

И още: за местния герберски лидер присъствието на депутатите било само политически цирк и старт на предизборната кампания. Той се фокусира и върху Вигенин - като препоръча да се направи преглед на действията на лидерката на левицата Корнелия Нинова и на Румен Овчаров, като факт, "приватизацията" на Панаира от Гергов стартира през 2006 година с тяхната благословия - преди Гергов да стане враг на Нинова като партиен лидер, след като тя обяви, че той работи заедно с ГЕРБ. Но пък Тотев отрече каквото и да е желание на ГЕРБ да помага на бизнесмена да придиобие контрола над него (което не обяснява провала на заседанията и подкрепата за спорната точка втора). Точно обратното само правителствата на Бойко Борисов действали срещу интересите на пловдивския бизнесмен, твърди местният лидер.

Сагата датира от близо 20 години години. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на миналата година да прехвърли своите акции в "Пълдин туринвест". Т.е. "Пълдин" би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2% - срещу което част от пловдивските общинари сега се противопоставят. Ситуацията днес е предшествана от поредица съдебни битки, извънредни свиквания на общото събрание от Гергов, извънредни реакции на пловдивския общински съвет, спиране на вписванията и пр., за да удари пак на камък в точка втора. Като по-рано през деня бе свикано поредното общо събрание на акционерите с цел да потвърди апорта. То обаче доведе до напрежение и даже физическа саморазправа между протестиращи граждани и охраната на Гергов, като сред пострадалите е и Манол Пейков - авторът на кампанията за събиране на средства за генератори за Украйна. На това заседание предствителят на общината твърди, че е бил против.