Министърът на културата да предприеме действия за обявяване на Международен панаир - Пловдив за "паметник на културата - групов, от местно значение". За това настояха днес от "Демократична България". Според тях само така палатата, обект на опитите на бизнесмена Георги Гергов да я "приватизира", може да бъде спасена от от възможността да се превърне в "строителна площадка". 

"София не е България", обяви на брифинг в парламента съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. - "В провинцията се случват важни неща. Водим тежка битка за запазваме на Пловдивския панаир. Почетният руски консул от БСП Георги Гергов с различни ходове се опитва да получи правото, и е на път да го стори, върху него", допълни той.

Депутатът Йордан Иванов, който бе областен управител на Пловдив в кабинета "Петков", обяви, че заедно с другия съпредседател на ДБ - Христо Иванов, са депозирали писмо до Велислав Минеков, с което настояват Министерството на културата да предприеме действия да обяви Панаира за "паметник на културата - групов, от местно значение".

"Това е практическо действие, което ще прегради възможността за събаряне на палатите за започване на мащабно строителство на 350 дка почти централна градска част, непосредствено до реката", посочи пловдивския депутат.

Че Гергов гледа на палатата като на "строителна площадка" посочи и председателката на групата на ДБ в Общинския съвет в Пловдив Веселина Александрова.

И от БСП се включиха в темата Гергов и Панаира днес. Както е известно, общинските съветници на левицата, заедно с тези на ГЕРБ и ДПС, поддържат изключения от Корнелия Нинова бизнесмен в опитите му за "скритата приватизация" на палатата. Затова и преди месец Нинова обяви, че партията се разграничава от тях. 

"От БСП сме категорично против Пловдивският панаир да бъде частна собственост. Той е национално богатство, затова от трибуната на Народното събрание преди месец сигнализирахме обществеността, че общинските съветници на ГЕРБ са готови да продадат това национално богатство", заяви днес в кулоарите пловдивският депутат на левицата Иван Петков, който все пак, покрай обвиненията на общинарите от партията на Бойко Борисов, припомни и за разграничаването от "своите".

"Не един път сме информирали пловдивчани, а и днес искаме оттук да заявим ясно, че това са лица изцяло контролирани от Георги Гергов. Същото се случи и във Варна, където под диктовката на кмета Иван Портних, съветниците на ГЕРБ гласуваха да се върнат акциите на г-н Гергов, а в този случай съветниците на БСП бяха против. За това решение г-жа Нинова, като вицепремиер, изпрати писмо към областния управител, за да бъде спряна сделката. Беше заведено и дело в Административния съд", припомни още депутатът от левицата.

И посочи, че прокуратурата бе сезирана "и вече дълги месеци няма никакъв отговор" - "А още преди две години главният прокурор заяви, че ще направи проверка, но нека най-накрая се задейства".

ГЕРБ, БСП и ДПС в услуга на Гергов

Както Клуб Z писа, на 3 януари трябваше да се проведе заседание на ОбС-Пловдив, на което общинските съветници да поправят правния абсурд, в който ГЕРБ, БСП, ДПС и БЗНС вкараха случая в края на миналата година. То обаче не се проведе заради липса на кворум. В услуга не Гергов не се появига хората на Бойко Борисов и социалистите. Самото заседание пък се провеждаше под знака на протест на пловдивчани.

На последното заседание за 2022 г. на 20 декември бе приет правен абсурд. На него се очакваше общинарите да приемат блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от БСП, ДПС, БЗНС и ключовото - отметналата се от публичните си ангажименти за защита на Панаира от Гергов група на ГЕРБ.

Така общинският съвет не даде съгласие за апорта на акции, но пък упълномощи представителя на общината да го подкрепи на общото събрание на акционерите. И за капак бе възложено в точка трета на кмета Здравко Георгиев да го атакува в съда.

Сагата с Пловдивския панаир и опита на Гергов да го придобие, се точи с години. Гергов вече държи 50,3% от капитала на "Пълдин туринвест". Община Варна има 28,9 на сто, като още през 2017 г. варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на държавата. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на миналата година да прехвърли своите акции в "Пълдин туринвест". Т.е. "Пълдин" би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2%.

Както Клуб Z писа, на 24 ноември бе свикано спешно събрание на акционерите от Гергов, като също толкова спешно преди това Община Пловдив упълномощи представителя си Ясен Михайлов да изрази несъгласие за апорта, упражнявайки така правото си на блокираща квота. Гергов обаче не смята, че общината има това право - на 28 ноември, четири дни по-късно, внася искане за вписването на решенията на акционерите на "Пълдин" в Търговския регистър. В ръцете на кмета Димитров бе да предяви съдебен иск за отмяна на решението от общото събрание, което той прави по призива на ДБ на 29 ноември. Вписването на апорта бе спряно в същия ден до произнасянето на окръжния съд.

На 2 декември обаче Гергов свиква ново спешно заседание на акционерите със същия дневен ред – да се приемат акциите на Община Варна. Затова и Общински съвет трябва да преповтори решението си за блокиращата квота от 24 ноември на съответната сесия. А резултатът от заседанието на 20 декември е ясен. Сега се очаква нов опит за заседание на ОбС - на 9 януари.