"По морфологични белези бебенцето наистина било със светла кожа и светли очи, нещо нетипично за етноса на С. М., както и за нейния външен вид и за морфологичните белези на по-голямото ù дете."

Това констатира служителка на болница "Шейново", след като историята с двете бебета, разменени през 2022 г., започва да се разплита.

Със свое решение от сряда Софийският градски съд присъди 70 000 лв. и на втората от двете майки в историята с разменените момиченца в столичната Втора АГ болница. Законовият текст е за непозволено увреждане по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите:

"Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа."

Както Клуб Z писа, на 5 март СГС вече се произнесе по казуса на другото бебенце, като осъди "Шейново" да плати 60 000 лв. на майката и 40 000 лв. на таткото на малката Е.Ш. (първоначално по този случай двамата родители претендираха по 120 000 лв. всеки, а дядото и каката – по 30 000 лв. - бел. ред.).

Историята

На 13 септември 2022 двете майки ражат паралелно в болницата. 

Спечелилата сега делото С.П.М. е действителната майка на малката В.П. Тя обаче бива изписана с друго момиченце - Е.Ш. 

Първоначалният иск е общо за 300 000 лв. - 200 000 за майката и по 50 000 за малката сестричка и бабата, които също силно обикнали и се привързали към бебето Е.Ш. Фамилията живее заедно в столичния кв. "Малашевци".

Съдът приема за установено, че жената, както и по-голямото и момиче и майка ѝ са претърпели тежки морални вреди.

"Ищцата обикнала бебето, с което е изписана. След проведените ДНК експертизи страдала и по собствената си дъщеря. Размяната на децата донесла нови негативни емоции...

С. се радвала на детето, което ù било дадено от болницата, гледала го. Около три месеца С. отглеждала детето преди да разбере, че не е нейно истинско дете", пише в делото.

След два ДНК-теста - за да са 100% сигурни, двете майки се уговорили за дата на размяната. Тя била осъществена на 13 януари 2023 година.

"С. тежко приела размяната на децата. На самото място, на което се разменяли децата, били двете майки, както и техният адвокат. И двете майки плакали, прегръщали децата си, които са гледали до този момент, целували ги.

С. трудно приела детето, гледала го първо с нежелание. Първоначално не искала да го приеме това „новото дете“, но с подкрепата на цялото семейство свикнала и с това дете. С. и до момента страдала, имала снимки на другото дете и си поддържала връзка с другата майка, свидетелят я виждал да плаче за другото дете", пише съдът.

Малкото сестриче също толкова се разстройло, че когато дошло време за размяна, не искало да пусне бебето и се провикнало:

"Не, не го давайте!", пише още в документите по делото.

В заключение вещо лице посочило, че въпросната кака Д. П. е във възраст и зрялост, които ù позволяват напълно да разбере факта на размяната.

Лекарите и другите служители на ответника били длъжни, но не положили дължимите съгласно медицинските и етичните стандарти грижи, заключава съдът. Съдебният състав установява "категоричното неспазване на установения ред", като изрежда множество нарушения.

Въпреки това постановява, че каката и бабата не се явяват пряко пострадали - такава е само споменатата майка.

За размера на обзщетението съдията пише:

"Връзката майка-дете през първите месеци от живота на новороденото е изключително важна. Душевните страдания, особено в началото, за С. М. са били силни, като интензитетът им се засилен от широкото медийно отразяване на случая. Към датата на приемане на съдебно-психологическа експертиза (11.04.2024 г.) все още е налице тревожно-депресивно състояние у С. М. и психичната травма от преживяното не е преодоляна.

При всичко изложено, съдът намира, че определянето на обезщетение за неимуществени вреди на ищцата следва да бъде в размер на 70 000 лева."

Отхвърля се оостаналата част от претенцията до 200 000 лева

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.