Промените в НПК, които въвеждат механизъм за търсене на отоворност на главния прокурор, най-вероятно няма да бъдат приети в този парламент. Това стана ясно от заседанието на правната комисия, на която тези промени влязоха на първо четене. От ГЕРБ продължават с политиката си винаги да бавят и възпрепятстват приемането на подобни промени.

След като комисията заседава близо 6 часа шефът й Радомир Чолаков (ГЕРБ) предложи разискванията да бъдат отложени. В тези 6 часа се изказваха представители на магистратите, които в повечето случаи остро критикуваха тези промени.

Чолаков обясни, че предлага на следващо заседание първо да бъде изслушан главният проурор Иван Гешев и след това да се премине към дебати между депутатите.

Един от аргументите на Чолаков бе да няма среднощни заседания. Когато се гледаха промените в Изборния кодекс, с които се върна хартиената бюлетина и се унищожи машинното гласуване, имаше точно такива заседания и те бяха инспирирани до голяма степен точно от Чолаков.

От "Демократична България" и "Продължаваме промяната" възразиха срещу предложението на Чолаков. Надежа Йорданова дори се запита дали тези промени не са част от пазарлъка в третия мандат за съставяне на правителство. В крайна сметка разискванията бяха отложени с гласовете на останалите партии.

Промените в НПК са внесени от правителството и с тях се въвежда механизъм за търсене нанаказателна отговорност от главния прокурор и неговите заместници.

Този законопроект е един от ключовите законопроекти, обвързани с получването на пари по Плана за възстановяване и развитие. Макар и неофициално е ясно, че той е от голямо значение и за приемането ни в Шенген.

"На път сме да пресечем един порочен кръг, в който държавата ни се върти. Искаме истинско, а не медийно правосъдие".

Това заяви правосъдният министър Крум Зарков при представянето на законопроекта. Той изтъкна, че законопроектът решава въпроси, които са довели до повече от 70 осъждания на България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

"Българския политически дебат за съдебната власт ще може да напредне. Ще направим каквото е било по силите й да изпълним предварително поети ангажименти. Ще бъде свалено петно в международен план, а за българските граждани ще бъде ясно, че никой не е над закона", каза още Зарков.

Механизмът предвижда ад хок наказателен съдия от ВКС, от апелативен или окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, да води разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

За целта съдията временно ще бъде назначаван за изпълняващ длъжността прокурор, който ще има правомощия да разследва главния и неговите заместници. Предлага се да има предварително изготвен списък със съдии от Наказателното отделение на Върховния касационен съд (ВКС) или от окръжни съдилища с ранг на съдия от ВКС, които са с минимум 12 години стаж, като се въвежда допълнително изискване те да са работили в последните 7 години като наказателен съдия.

От съдиите ще се иска предварително съгласие да бъдат включени в този списък. От него на случаен принцип ще бъде избиран съдия, който ще работи по конкретен сигнал срещу главния прокурор и ще води разследването. Той ще бъде назначаван от прокурорската колегия на ВСС, която няма възможност да откаже да го назначи след избора на случаен принцип.

Ще се избира и втори ад хок прокурор, като това ще става на по-късен етап, когато първият е провел разследването срещу главния прокурор и е преценил, че има данни за повдигане на обвинение и то вече е внесено в съда.

Разследващите органи ще са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи или разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите. Делата ще са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд, а отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Предвижда се и съдебен контрол върху някои от отказите за образуване на разследване.

Представителите на ВСС изразиха резерви и несъгласия със законопроекта и особено по възможността за съдебен контрол върху отказите за досъдебно производство и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

Предложените пакети законопроекти са противоконституционни, и ако бъдат приети, това ще е открито погазване и потъпкване с кални ботуши на Конституцията. Това заяви заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов. Не само той, но и колегите, с които говорил "считат, че това е открит опит за овладяване на съдебната система и отстраняване както на главния прокурор, така и председателите на ВКС и ВАС".

Заместникът на главния прокурор изрази надежда, че предложените промени се дължат по-скоро на непознаване на закона, а не "мисли за овладяване на съдебната система".

"Желая да има отчетност и отговорност на всеки един в прокуратурата, но механизмите трябва да бъдат коректни и законосъобразни, те не могат да бъдат саморазправа", подчерта той.

Той съобщи, че ако текстовете бъдат приети, КС ще бъде сезиран.