Парламентът отстрани предсрочно управителя на НЗОК проф. Петко Салчев. Това стана със 149 гласа "за", нито един против и 26 "въздържали се". Неговата оставка беше поискана от парламентарните групи на ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“. Гбасувана беше без обсъждания в зала, по бързата процедура за 15-ита минути.

Предложението беше внесено от Костадин Ангелов, Антон Тонев, Александър Симидчиев и Николай Благоев, а в мотивите се посочваше неизпълнение на служебните задължения и нарушен диалог с Българския лекарски съюз. Оставката на Салчев преди това беше поискана от Българския лекарски съюз - за пореден път, а самият той беше изслушан вчера на парламентарната здравна комисия. Поводът бе постъпило писмо от Управителния съвет на Българския лекарски съюз с искане за предсрочно прекратяване на мандата на проф. Салчев с мотиви липса на прозрачност. БЛС обвинява управителя на НЗОК в 17 нарушения, сред които водене на двойно деловодство, нежелание за справяне с проблемите в сектора, несправяне със задълженията, липса на диалог и други. Депутатите от комисията накрая единодушно решиха, че е нарушен диалогът между управителя на НЗОК и БЛС и не са получили задоволителни отовори от Салчев.

Конфликтът между ръководството на БЛС и управителя на НЗОК продължава вече месеци, стигна се и до спиране на преговорите около Националния рамков договор. В началото на ноември от БЛС заявиха, а през декември и препотвърдиха, че няма да участват в разговорите по новия НРД, докато проф. Салчев, както и председателят на Надзорния съвет на Касата д-р Александър Златанов не подадат оставка.

Антон Тонев от ПП обяви преди днешното гласуване, че са длъжни като народни представители да бъдат активни и да вземат решение, за да дадат възможност за отпушване на преговорния процес за Националния рамков договор. 

Нямало личен мотив за днешното решение, обяви Костадин Ангелов от ГЕРБ. Проф. Салчев бил добър професионалист, добър администратор. Липсата на нормален диалог между управителя на НЗОК и БЛС обаче поставяла под съществен риск здравните услуги, като по този начин се  рискувало и подписването на НРД.

Проф. Салчев дойде в зала и от трибуната на НС заяви, че е предложен на поста в първия ден на пандемията - 13 март 2020 г. и отново на 13 му искат оставката: "Явно 13-и е най-щастливата ми дата", добави той. Така до изтичането на редовния му мандат оставаха два месеца.

„Въпреки всички подадени сигнали за продължаване на диалога, тази сага започна от 10 октомври. Нарушен диалог има, когато едната страна отказва да говори. Това е Българският лекарски съюз. Няма неизпълнение на служебните задължения“. Това заяви Салчев в парламента.

„НЗОК е институция, която не е на лекарите, а на здравноосигурените лица. НЗОК не е институция, която плаща заплати. Тя закупува дейност. Опитите за въвеждане в Националния рамков договор изискване за (повишаване-бел. ред.) заплати са незаконни. Има и решение на ВАС, че това не е работа на Националния рамков договор“, допълни вече освободеният управител на НЗОК.

Той добави, че няма личен конфликт и обясни, че е работил с над 20 министри и че има 14 анекса, сключени с БЛС, откакто е бил назначен.

"Горд съм от това, което съм постигнал и ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото оставям една работеща институция", заяви той в пленарна зала.

Посочи, че всички мотиви в доклада на комисията не са доказани документално и не приема, че не е изпълнявал задълженията си като управител на НЗОК системно. И попита защо само една организация е искала оставката му.

„Вече всеки управител на НЗОК може да бъде свален по предложение на съсловните организации. Не съм обиден. От какво – че съм си свършил работата? Не съм имал проблеми с председателите на Надзорния съвет“, коментира още Салчев.