Стройна вертикална структура на няколко дефинирани нива, работеща координирано от Турция, през България и Сърбия до Западна Европа.

Така изглежда организацията за трафик на мигранти, която днес описаха различни служби на съвместен брифинг - прокуратурата, ГД "Национална полиция", ГДБОП, "Гранична полиция".

Както е известно, от вчера сутрин тече мащабна (и ефектна) операция срещу незаконната миграция. Днес говорителката на главния прокурор Сийка Милева недвусмислено натърти, че се надява след добрите резултати да бъдем приети в Шенгенското пространство.

Днес Милева описа схемата:

- основен организатор за всяка страна - Турция, България, Сърбия. Той намира и поддържа връзка с:

- организатор на трафика. Той на свой ред държи връзка с:

- отговорник за набиране на шофьори и

- отговорник за намиране на квартири - места, на които да престоят мигрантите.

- изпълнители по последните два пункта - ясно какво правят.

Веднъж влезли от Турция, което - както е известно, въпреки многомилионната "ограда", не е никакъв проблем, клиентите престояват определено време у нас. После биват отвеждани до точка на българо-сръбската граница.

Там най-висшият отговорник от българска страна се свързва със сръбския си равен по ранг "колега". Хората биват поемани от него.

Както и вчера Клуб Z обясни за ориенталския метод на разплащане "хавала" - той функцонира основно благодарение на доверени лица, разпръснати по света. Заплащането за българите например се извършва, чак след като основният организатор от Турция потвърди, че мигрантите са пристигнали на сръбската територия.

От полицията казаха днес, че имало и немалко случаи на нашенски хитринки - например оставят групата до някоя ограда вътре в страната и казват, че това е границата със Сърбия.

Тарифите са били за един човек от 2000 – 3000 евро, но имало и ВИП услуги – когато се прекарва малка група от 5-6 човека, единичната миза може да стигне до € 10 000.

Екзотичен детайл е, че почти винаги е имало пилотни коли, най-често управлявани от жени, защото не будели подозрение.

Днес зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев изреди статистиката - проверени от вчера сутрин до момента са 7019 лица, проверени МПС - 4202 и адреси - 624.

Изрично бяха посочени заслугите на президента Румен Радев, който бе по повода в Турция заедно с вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев. Както и след това имаше второ посещение на МВР шефа (при предишния си брифинг Сийка Милева вече изтъкна пък личните заслуги на главния прокурор Гешев, който бе в Турция само преди дни, б.а.).

Шефът на ГД „Национална полиция“ Атанас Илков днес посочи, че усложнение в тяхната работа е, че в това престъпление традиционно участват чужденци – граждани на ЕС и извън ЕС. Те идват, наемат автомобили, вършат дейността си и след това се прибират в страните си.

Все пак разследващите се похвалиха, че почти няма задържани мигранти – с изключение на един автомобил хора. Общо привлечени от вчерашната акция до днес са 92-ма каналджии, които Сийка Милева определи като „високите етажи“.

Макар че само преди дни тя се похвали с образувани 1006 досъдебни производства и осъдени 590 лица, днес призна, че наказанията според българския НК са впечатляващо леки (всъщност - глоба, пробация или условна присъда, б.р.).

От ГДБОП обявиха, че вчера са неутрализирали в София поредна ОПГ, занимаваща са с каналджийство – задържани са шестима, от които иракчанин, ливанец и останалите българи. Конкретната група е превеждала мигранти дори с тежкотоварни автомобили – включително автобуси, дори и кемпери.

Шефката на "Гранична полиция" Росица Димитрова добави към екзотичните МПС, с които у нас върви този бизнес - линейки с включен светлинен сигнал, както и катафалки, с които возели мигранти.