„Подкрепяме членството на България и Румъния в Шенген, защото балканските страни играят много важна роля за нас”, заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург шведският премиер Улф Кристершон.

Той обаче не отговори пряко на въпроси на евродепутати от двете държави дали този въпрос ще бъде приоритет за започналото на 1 януари ротационно председателство на страната му на Съвета на ЕС.

Две теми не намират място в шведското председателство - бъдещето на Шенген и интеграцията на Западните Балкани, изтъкна българският представител Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа” (ОЕ).

„Как да спечелим сърцата и умовете на европейските граждани?“, попита риторично той.

Румънският му съпартиец Драгош Тудораке посочи, че Австрия и Нидерландия, които наложиха вето на разширяването на Шенген, просто не са искали да се намери решение на въпроса:

„Те не приеха доказателства, факти или аргументи, пренебрегнаха всички усилия на председателството, Европейската комисия и останалите страни членки, които се опитваха да намерят решение. Всъщност те не искаха решение. И това нежелание компрометира председателството и ерозира единството на Съвета, като кара гражданите да губят доверие в начина, по който Европа им служи. Сега трябва да работите като председателство, за да обърнете това и колкото по-скоро, толкова по-добре”, смята Тудораке.

Призив този въпрос да стане приоритет на Стокхолм отправи ощке един румънец - Зигфрид Мурешан от Европейската народн партия (ЕНП).

“Както присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО ще ни направи по-сигурно място, така и приемането на България и Румъния в Шенген ще ни даде повече безопасност”, изтъкна той.

След призивите Кристершон отговори, че се предвижда приемането на пакет със законодателни актове, с който да бъде поета отговорност за присъединяването на двете страни към Шентген. Но не уточни какво ще съдържа той.