Публичната тайна, известна на всички от началото на руската инвазия в Украйна, а именно, че българско оръжие стига до украинските войски, бе потвърдена близо година по-късно от съпредседателите на "Продължаваме промяната" - бившият премиер Кирил Петков и бившият вицепремиер Асен Василев.

Повод за това станаха появилите се едновременно материали в "Ди Велт" и "Политико", които разказват как България под управлението на Петков е подпомогнала сериозно Украйна, пращайки оръжия и боеприпаси чрез посредници, както и задоволявайки нуждите й от дизел за армейските машини - с което я спасило в първите месеци на войната.

Двамата дадоха брифинг в парламента днес. За да заявят, че такъв износ в действителност е имало, подчертавайки, че той не е бил директен. Факт, никога не се е твърдяло, че България изнася директно оръжия, преди и след решението на миналия парламент да предоставяме само хуманитарна помощ и ремонт на тежка техника.

Както е известно, държавата продава на контрагент и оттам нататък дали оръжие е препродадено или предоставено на трета страна, за нея остава неясно. Щатите, Англия, Полша, Румъния са закупували българското производство и са го предоставяли на Украйна, заяви днес Асен Василев.

"Радваме се, в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път", изтъкна и Кирил Петков.

Както е известно, кабинетът "Петков" не посмя да поиска и прокара в миналия парламент реална помощ за Украйна - заради заплахите на вицепремиера и министър на икономиката тогава - лидерът на БСП Корнелия Нинова, че левицата ще напусне коалицията. На Нинова обаче много често ѝ се налагаше да твърди, че страната не е изнесла "и един патрон" за нападнатата от Путин държава - като принципал на междуведомствената комисия по експорта.

Но все пак допускаше, че е "възможно от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои стоки и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна".

Факт обаче е, както Клуб Z писа през април миналата година, че българският износ бе скочил в пъти от началото на войната. За периода от 20 февруари (4 дни преди руската инвазия в Украйна), до 13 април 2022 г., съпоставимо със същия период на предишната година печалбите са били тройно повече. Нинова обясняваше тогава тази аномалия със забавени заради политическото безвремие от избори в избори одобрения на сделките.

На въпрос знаела ли е Корнелия Нинова каква е крайната точка на българския износ, Петков припомни колко пъти е заявявала, че директен износ няма.

"Нейната задача бе да оторизира износа. Този иснос отиваше за страни от Европейския съюз и за страни от НАТО. От тази гледна точка тя си е спазила думите. Но от страна на България ние се радваме, че международната общественост разпозна все пак важната роля на България в този момент", посочи Петков.

На въпрос след като никой не би следвало да знае в държавата коя е крайната точка, до която са стигнали изделията, как Петков и Василев са наясно, двамата пак посочиха, че никога не е описвана документално Украйна като получател, но се позоваха на германския вестник, разговарял с украинската страна.

"Те са разпитали украинските министри, г-н (Дмитро) Кулеба също е споделил, че това е основополагаща помощ за Украйна. Крайният ефект колко е стигало до Украйна, чистата, истинска информация я има украинското правителство", заяви Петков. 

България е изнасяла през частни компании, несвързани с правителството, гориво към Украйна - потвърди Петков и другата част от материала на "Ди Велт" - за износа на дизел. "Но тук искам да подчертая, че няма правителствена програма за това, това са били частни контрагенти", заяви още той. Не посочи кои са тези частни компании, но не е трудно да се предположи, предвид факта, че големите търговци у нас са няколко, в т.ч. "Лукойл".

"Важното тук да се каже е, че за пръв път България не се цитира като някакъв лош пример. Заглавието на тази статия, която най-големият вестник в Германия и една от най-големите медии в света казва, че България е спасила първите месеци на войната в Украйна" - подчерта пак Петков.

БСП: И един патрон не сме изнесли

Лидерката на БСП бе сутринта в парламента, но бързо го напусна. Обяснението бе в предстоящите разговори в ръководството на партията за реализирането на третия мандат, който левицата държи. Вместо нея обаче коментар по темата направи депутатът Иван Ченчев. За да заяви многократно повтаряното от лидерката: "България не е изнесла и един патрон за Украйна". 

Ченчев препрати към министъра на икономиката като потвърждение. (Както стана ясно, факт е, че пратки с крайна точка Украйна не е имало, като това бе потвърдено в началото на мандата му и от служебния министър Никола Стоянов, а преди това справки от парламентарната трибуна за страните заявителки бе чела и Нинова като министър).

"Демократична България": Лицемерието струва пари

"Вие знаете, че ние винаги сме успявали България да окаже всячески помощ на Украйна и в рамките на търговски сделки, за които става в случая дума, и в рамките на други ангажименти, включително безвъзмездна помощ, която отваря възможността България да получи подкрепа за модернизация на своята армия чрез заместване", коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

И подчерта, че още от самото начало България е трябвало да приеме решение за предоставяне на реална военна помощ - нещо, за което от ДБ винаги са настоявали. "Мисля, че България трябваше да заеме ясна позиция, че подкрепяме", допълни той в отговор на въпрос проблем ли е това, че близо година се обясняваше, че не сме изнесли и един патрон. Иванов постави въпроса и със загубените финансови ползи за оръжейната ни индустрия и държавата, минавайки тези сделки през посредници.

"Лицемерието струва пари очевидно. И то на нас" - посочи в заключение.

ГЕРБ: Сигурно от "Ди Велт" са ни слушали

Коментар от ГЕРБ дойде в лицето на зам.-председателя на партията Даниел Митов, който иронизира, че вероятно от "Ди Велт" са слушали какво говорят от ГЕРБ, откъдето призоваваха многократно кабинетът "Петков" да признае за износа за Украйна и парламентът да вземе решение за помощ.

"Защо Корнелия Нинова и Кирил Петков лъгаха. Корнелия Нинова продължава да го твърди, а после тръгнаха да се хвалят с това (от ПП)", посочи Митов.

И попита защо не сме използвали възможностите за модернизация на армията чрез официална, а не скрита помощ за Украйна.