Софийската градска прокуратра започва проверка срещу бивш МВР министър, сега депутат.

Това става ясно от витиевато съобщение на разследващите. Име в него не се посочва, но обвиненията са "за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система", както и че "е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари".

"Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система - пране на пари."

Едва ли става въпрос за Младен Маринов или Христо Терзийски от ГЕРБ -  двама от тримата, които отговарят на профила. Очевидно е за Бойко Рашков, който е отявлен "любимец" на прокуратурата и лично на ръководството й.

Както често става - прокуратурата се е задействала "по повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация"...

Акцията срещу Рашков започва координирано, като първо се появяват материали в определена медия. Те са кръстени "Градинаря" и доколкото може да се разбере, разработка срещу въпросни градинар била "смачкана от пробити ченгета".... А крайната цел била "да се спаси главата" на бившия МВР министър, който сега е депутат от ПП, и дори бе нейно предложение за шеф на КПКОНПИ.

Моментално след "журналистическите материали" се намесва градската прокуратура, която, както е известно, наследи любимата на ръководстмото на ПРБ Специализирана след закриването ѝ.

Интересно е, че проверката е разпоредена именно на КПКОНПИ.

Коментарът: Вече няколко години как органите на политическа партия ГЕРБ и политическа партия "Прокуратура" "информират"

В коментар от кулоарите на парламента Бойко Рашков прехвърли към предложените изменения в НПК, с които се въвежда ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и участието му в правната комисия миналата седмица. На нея измененията трябваше да се гласуват, но бяха бламирани от ГЕРБ и ДПС и вкупом излезлите от залата депутати на БСП и "Възраждане".

Рашков препрати към законовата възможност прокуратурата да се самосезира по медийни публикации и заяви:

"Виждам вече няколко години как органите на политическа партия ГЕРБ и политическа партия "Прокуратура" "информират" - пускат нещо злонамерено, очернящо доброто име на българските граждани, в много случаи и моето добро име, като отговор на моето участие миналата седмица на съвместното заседание с правната комисия за НПК".

"В отговор на това едни ваши колеги, които са орган на две политически партии, повтарям - ГЕРБ и "Прокуратура", са се поставили в абсолютна услуга на прокуратурата, за да могат да преследват български граждани", повтори пак по адрес на сайтовете, публикували материалите, по които от обвинението са се самосезирали.

Ето и съобщението на СГП:

Софийска градска прокуратура провежда проверка за евентуално извършено престъпление от народен представител

По повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание, Софийска градска прокуратура (СГП) предоставя следната информация.

На 17.01.2023 г. в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия министър на вътрешните работи към престъпления против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.