Слуховете за масови съкращения и в Microsoft се оправдаха - главният изпълнителен директор Сатя Надела разпространи публично съобщение, че компанията ще освободи 10 000 души до края на март, съобщи Engagdet.

Надела се изразява корпоративно - целта е да съвпадне ценовата структура с търсенето и приходите. По-простичко казано - като всички технологични компании, Microsoft усеща сериозен спад на продажбите на всякакви свои продукти.

CEO-то признава, че клиентите са се увеличили рязко по време на пандемията, а когато тя практически приключи и започна войната, са намалели. Microsoft бе сред особено агресивните в наемането на нови работници - тя увеличи персонала си с 40 000 души само за 2022 г.

Компанията на Гейтс ще бъде реформирана и в други аспекти, за да се намалят харчовете, мнозинството съкратени - тези в САЩ - ще получат обезщетения над обичайното за пазара и 6 месеца продължаващи здравни осигуровки.

Това е най-голямото съкращение в последните 8 години - последното бе през 2014-та, когато Надела, току що поел поста, премахна 18 000 работници и хардуерния бизнес на Nokia. 

Вече редица други компании съкратиха сериозен брой от работниците си. Мъск съкрати в Twitter над 8000 души, Meta уволни 11 хил. души, Amazon - 18 хиляди.