"Лукойл" няма и не е имала договори за доставка на гориво за Украйна от рафинерията в България.

Това заявява “Лукойл” в изявление, цитирано от “РИА Новости” и ТАСС по повод статията на “Ди Велт”, в което се твърди, че дизел от рафинерията масово се е използвал от украински военни машини (или такива с военни цели).

“Българските власти не са кандидатствали за доставки за Украйна, продуктите на рафинерията на компанията в Бургас се продават на едро и дребно на вътрешния пазар само за български купувачи.

"Лукойл" води диалог с държавните органи на България само по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, политически теми не са обсъждани”, посочва още компанията.

За твърденията си “Ди Велт” се позовава на Кирил Петков, а също така на източници от ЕС и Киев, като сред последните е външният министър Дмитро Кулеба.

"Компанията по-рано е заявявала, че предприятията от групата „Лукойл“ нямат и не са имали договори за доставка на гориво на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия със заявки за доставки в Украйна”, добавя “Лукойл”.

Никъде в статията на Ди Велт не се твърди, че износът на дизел за Украйна е ставал с държавна поръчка.

Военен експерт пред Клуб Z: Това е чист пиар, няма новина, нямаме такъв капацитет

Калин Димитров, български военен експерт, който в момента работи за дороволчески фонд в Западна Украйна, каза по телефона за Клуб Z:

"Тази статия не ми казва нищо ново. Знаеше се, че български боеприпаси се изнасят за Украйна през посредници. Моето лично мнение е, че това е чист пиар. Ако не е, дайте да дадем на Корнелия Нинова медал, защото каквото е изнасяно, е изнасяно с неин подпис."

"Нашата оръжейна индустрия, колкото и да е развита, не може да покрие такива нужди, каквито са описани в статията", каза още Димитров. 

Той каза, че българските оръжейни заводи могат да произведат до 20 000 снаряда на месец, докато Украйна в началото на войната е изстрелвала по 6000 снаряда на ден. Следователно изнесеното от България би стигнало за три-четири дни, което е далече от 30 на сто от всички боеприпаси, изстреляни от украинците в първите месеци на войната.

Димитров каза, че основава изчисленията си на изявления на украински военни от този период, когато Русия имаше значително превъзходство в артилерията. Тогава според военните в Киев нейните войски за изстрелвали по 60 000 снаряда на ден, а украинските сили - десет пъти по-малко.

Димитров припомни, че досега САЩ са дарили на Украйна 200 оръдия и 1,5 милиона снаряда за тях, а с даренията на европейските съюзници оръдията стават около 300, а боеприпасите за тях близо 2 милиона. 

"Едно оръдие изстрелва на ден средно 60 снаряда. Умножете това по 300 (макар България да продава на Украйна боеприпаси от съветски (122 мм и 152 мм, а не натовски (155 мм) образец) и ще получите за колко време може да стигне месечният капацитет на българската оръжейна индустрия", каза той.

Димитров припомни, че България не е деблокирала военновременните си запаси, откъдето могат да се вземат по-големи количества и за което е нужно решение на парламента. 

"България е продавала всичко, което са имали в наличност търговските фирми", допълни експертът.

.