Евродепутатите от БСП и ВМРО не участваха в гласуването и на резолюция са създаването на специален трибунал за наказване на руските престъпления в Украйна.

Само 7 от общо 17 български представители подкрепиха резолюцията. Това са петимата от Европейската народна партия (ЕНП) без Ева Майдел и Емил Радев, както и двама от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) без Илхан Кючюк.

Останалите 10 не са участвали в гласуването. Ева Майдел обикновено си тръгва предсрочно. Петър Витанов и Илхан Кючюк заявиха за Клуб Z, че също са напуснали пленарната сесия в Страсбург.

Кючюк и Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) са сред вносителите на проекторезолюцията.

Българските евросоциалисти и евроконсерватори не участваха и вчера в гласуването на доклада на ЕП, призоваващ за увеличаване на военната помощ за Украйна, включително със смъртоносни и тежки оръжия. И докато „пасуването“ на БСП е очаквано, неучастието на Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО може да се смята за изненада.

Резолюцията за трибунала бе приета днес с 472 гласа „за“, 19 „против“ и 33 „въздържал се“.

Евродепутатите настояват руското политическо и военно ръководство да бъде подведено под отговорност за престъплението агресия срещу Украйна. Жестокостите, извършени от руските сили в Буча, Ирпин и много други украински градове, разкриват бруталността на агресивната война и подчертават значението на координираните международни действия за подвеждане под отговорност на отговорните лица съгласно международното право. ЕС, в тясно сътрудничество с Украйна и международната общност трябва да настоява за създаването на специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници.

Създаването на трибунала ще запълни вакуума в международното наказателно правосъдие и ще допълни усилията за разследване на Международния наказателен съд (МНС), тъй като понастоящем те не могат да разследват престъплението агресия, когато става въпрос за Украйна

Трибуналът трябва да има юрисдикция да разследва не само президента Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и Александър Лукашенко и неговите приближени в Беларус.

Необходимо е подготвителната работа на ЕС по специалния трибунал да започне незабавно и да се съсредоточи върху установяването на договорености в сътрудничество с Киев. Украинските и международните органи трябва да бъдат подкрепени при осигуряването на доказателства, които да бъдат използвани в бъдеще.

Депутатите са убедени, че създаването на специален трибунал ще изпрати много ясен сигнал както до руското общество, така и до международната общност, че президентът Путин и ръководството в Москва като цяло могат да бъдат осъдени за престъплението агресия, извършено в Украйна. Вече не е възможно Руската федерация под ръководството на Путин да се върне към отношения на „обичайната практика“ със Запада.

ЕП иска повече санкции срещу Иран

Всички отговорни за нарушаване на правата на човека в Иран трябва да бъдат подложени на санкции от страна на ЕС, а Корпусът на гвардейците на ислямската революция трябва да бъде включен в списъка на ЕС с терористични организации, се казва в друга резолюция, одобрена днес от Европейския парламент.

Тя бе приета с вдигане на ръка. Причина за резолюцията са репресиите и убийствата на протестиращи срещу режима в Техеран.

Санкционирани трябва да бъдат също духовният лидер аятолах Али Хаменей, президентът Ебрахим Раиси, главният прокурор Мохамед Джафар Монтазери и всички фондации, свързани с революционната гвардия.