Иван Гешев на влизане в парламента специално се "пошегува" с разследванто за Nexo, което - както е известно се насочи към това, че лица свързани с фирмата, спонсорирали ДБ.

Главният прокурор който с политика по принцип "не се занимава", каза че ще се пошегува:

"Ако желаят, народните представители могат да променят НПК и ЗСВ в посока - че когато се разследват определени лица, задължително да се проверява кои са техните политически приятели и кого спонсорират. И след като се установят или не се установят такива, прокурорите да се свържат - най-добре с депутатите, и да поискат разрешение за конкретна дата."

Той наблегна, че разбира се – това било шега.  

А на журналистически въпрос - защо намесва финансиране на партии в криминално дело за пране на пари, отговори:

"Никой не е замесвал... Преди малко ви казах, че се пошегувах. Явно не сте ме разбрали правилно."

Точно толкова аполитично той коментира и новината, че Софийската градска прокуратура вследствие на бомбени разкрития на "Пик" образува предварителна проверка срещу Бойко Рашков. На удобно зададен въпрос, Гешев днес каза, че няма да коментира фактите по делото, но...

"Аз не разполагам с имение, което де са нуждае от градинар."

Иначе на влизане за участие в правната комисия, главният прокурор каза, че "изключително много уважавал българските депутати". И макар КС да не го е задължил да ходи на поканите им, той отишъл. 

И се надявал да се дискутират:

"Важните за хората, за народа въпроси!"

Сред тях даде и насоки за важните теми, както обикновено на битово ниво - бумът на организираната престъпнос, това, че пияни и дрогирани шофьори убиват нашите деца, телефонните измами, мигрансткия натиск...

Той се надявал на ползотворна дискусия...

"В името на българската държавност, или поне това, което е останало от нея."

Иначе – при предишни негови подобни идвания в парламента сме давали "лош пример на българските граждани".