Новината на седмицата е ясна - статията в германския Die Welt, която позабърса репутацията на България пред света - и даде сериозен тласък на "Продължаваме промяната" в едно на практика предизборно време. Наистина ли страната ни се е оказала ключова в първите месеци на войната в Украйна, или всичко това е просто добре планирана PR акция?

По темата, реакциите в чужбина и у нас, в новия епизод на Z-Каст коментира Капка Тодорова, кореспондент на Клуб Z в Германия.

"Няма как вестник Die Welt да тръгне да обслужва, да вземе някакви 20 и не знам си колко хиляди евро от Петков, както се твърди. Вестникът е собственик на издателство Шпринген, то е най-голямото в Германия, Die Welt и Bild принадлежат на него. Това са вестници, които още се издържат от хартиеното си издание", коментира тя.

Тодорова призна, че Петков и Василев вероятно имат контакти с немското издание, за което са писали професионални статии още преди да влязат в политиката. 

Но отбеляза, че най-същественото е представянето на България в добра светлина - при това от една медия, която иначе не храни излишни симпатии към Източна Европа.

"Да, тази статия дава старт на предизборната кампания. Може би това е целял и екипът на Петков и Василев, казвайки че са готови да говорят. Но историята е вярна. Вярно е и че това ще окаже известен натиск на общественото мнение в Германия."

Все пак Германия сега е в позицията на най-богатата държава в Европа, която отказва да прати танкове, когато най-бедната вече е осигурила гориво и оръжие.

Ще засегне ли тази новина останалите български евроатлантици? Струва ли си месеците срам за българите, които искаха държавата ни да подкрепи Украйна? И най-вече, какво означава това за бъдещото българско правителство, след като предишното трябва да води такива политики тайно - от партньорите си и от електората? Обречени ли сме на задкулисна политика?

Гледайте новия, 111-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.