Григор Димитров отпадна в третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Новак Джокович го победи със 7:6(7), 6:3, 6:4 в мач, който ще се запомни с куп пробиви и страхотни разигравания. По-силният взе връх.

Отново не достигна онова “малко” (но всъщност си е “много”), разделящо най-добрия ни тенисист от най-великите, от това да спечели нещо голямо и да държи високо ниво за по-продължително време.

В най-решителните моменти точките печелеше Джокович, който от началото на турнира играе с контузия. Той казва, че всичко за него е “ден за ден и мач за мач”. Може би заради това се създаде впечатление, че Димитров има шанс, но си останахме с надеждите. И с една-единствена победа на Григор срещу един от най-големите в историята на тениса - преди 10 г.

Григор Димитров беше пробит още в първия гейм в мача, показвайки, че е много нервен и със “стегната ръка”. Обратно - Джокович демонстрираше агресия, явно решен рано да вземе аванс.

Сърбинът лесно печелеше сервис геймовете си, обратно - Димитров трябваше да се сражава в своите. При 3:5 трябваше и да спасява три сетбола на своя начален удар. Устоя, намали резултата, а в десетия гейм и върна пробива - 5:5.

Малко след това Григор взе подаването си и за първи път от началото на мача поведе. В тези минути почти всичко му се получаваше. При 6:5 той поведе с 30:0 - зададе се спечелване на сета. Но не се случи - Новак не позволи, а в два случая пък и Гришо му помогна с непредизвикани грешки.

Така се стигна до тайбрек, в който бившият №1 в света дръпна с минипробив, българинът го върна, ала направи нови подаръци на опонента си, така той не чака покана и взе частта с 9:7. Тук и Димитров имаше сетбол, но на сервис на своя съперник. Жалко - най-добрият ни тенисист не бе далеч да поведе в общия резултат.

След сета Жокера поиска медицински таймаут и след намеса на рехабилитатор движението му по корта доста се подобри. А оттам и увереността в играта.

Вторият сет започна по-равностойно, но само до 3:2 за Джокович. Тогава той проби показалия колебания бивш №3. Бързо стана 5:2, последва размяна и Ноле като нашега се доближи на сет от победата.

Третият сет бе доста странен - в него изобилстваха пробиви. Ноле реализира първия, затвърди, записа и втори, така резултатът набъбна на 3:0. Григор върва единия брейк, допусна нов, след това отново върна интригата - 3:4.

На своя начален удар обаче Джокович запази хладнокръвие, подпомогнат и от нови непредизвикани грешки на неговия противник. В интерес на истината това бяха силни минути за Григор Димитров, но отново - недостатъчно, за да притисне истински величието, да го накара да бърка и губи геймове.

При 4:5 белградчанинът сервираше за спечелване на мача и майсторски измъкна нов успех по пътя към поредна титла от Големия шлем. Следващият му съперник е местен тенисист - Алекс де Минор, който победи с 3:0 сета Бенжамен Бонзи (Франция) - 7:6(0), 6:2, 6:1.

Григор Димитров отпадна преди втората седмица.

В нея продължават Андрей Рубльов, Холгер Руне, Роберто Баутиста Агут, американците Томи Пол, Джефри Уолф и Бен Шелтън.

В може би най-интересния мач днес бившият номер 1 в света Анди Мъри (Великобритания) загуби от Баутиста Агут с 6:1, 6:7(7), 3:6, 4:6 за 3:29 часа.

През 2019 г. двамата изиграха емоционалена мач на "Маргарет Корт Арена", която Мъри загуби. Срещайки се отново четири години по-късно на същата арена, испанецът отново огорчи британеца, който преди това прекара над 10 часа на корта заради 5-сетови битки.