Конституцонният съд обявява за противоречаща на основния закон част от член, вкаран през 2017 г. в НК. Той най-общо казва, че, когато някой извършва престъплението "незаконнен добив на подземни богатства", следва да му се отнеме превозното средство, с което си е послужил, дори то да не е негова собственост.

Интересно е, че искането до КС бе отправено през септември от главния прокурор Иван Гешев. Иначе самият той често говори пред публика за задължително отнемане на коли - в случаи на пияни и дрогирани шофьори, и пита "правото на собственост ли е по-важно или правото на живот".

В случая обаче КС практически подкрепя искането на Гешев - че така "се санкционират лица за чужда вина, което е конституционно нетърпимо".

Иначе нескопосният закон е от 2017 г. - от времето, когато те се ковяха от Народното събрание под "диригентската палка" на Данаил Кирилов.

Сега КС се произнася, че обявява за противоконституционна част от разпоредбата на чл. 240а, ал. 7 от Наказателния кодекс в частта „и когато не е собственост на дееца“.

"Днес, 24 януари 2023 г., Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №17/2022 г., с което обяви за противоконституционна разпоредбата на чл.240а, ал. 7 от Наказателния кодекс в частта „и когато не е собственост на дееца“.

На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии.

Решението е прието с единодушие.

Пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно", гласи краткото събощение.

Клуб Z припомня, че един от мотивите, с които бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова искаше импийчмънт на Гешев, бе именно негова вътрешна инструкция да се отнемат коли на пияни или дрогирани водачи. Която после самата прокуратура отмени.

В подобен дух, през 2021 г. КС обяви за противоконституционни серия от разпоредби в НК и в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които предвиждаха отнемане на вещи на трето лице, които са послужили за извършването на престъпление и чийто собственик е извън кръга на осъдените за съответното деяние. Тогава КС постанови, че е налице конституционно нетърпима намеса на държавата в правото на частна собственост на лицата, припомня днес и правният сайт "Лекс".