Бившият премиер Симеон Сакскобургогтски трябва да поиска прошка от македонците като пряк наследник на династията, която е имала пряко отношение към депортирането на евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония. И така България да се опита да затвори страницата от историята, която македонските националисти използват като аргумент в нападките си срещу страната ни.

Това предложение направи в сряда сутрин по бТВ експертът по национална сигурност и бивш военен министър Бойко Ноев. Той напомни, че през март, когато в България отбелазваме спасението на евреите, е и 80-годишнината от тази депортация.

"Има един човек, който може да изрече, да поиска тази прошка. Казва се Симеон Сакскобургготски. Той е пряк наследник на династията, която, когато са депортирани евреите, е имала пряко отношение към това депортиране. България трябва да затвори тази страница. И Сакскобургготски, който е бивш премиер и пропусна да го направи тогава, в това си качество, трябва да го направи сега по повод на 80-годишнината", обясни Ноев тезата си.

Той призова да спрем да си крием главата в пясъка като щрауси по неудобната тема.

"През март отдаваме почит на спасението на българските евреи и, разбира се, на евреите, които са изселени от Беломорска Тракия и от Вардарска Македония и са пратени в лагерите на смъртта. Българските власти са били причастни по това време и трябва да си го признаем, не можем да си крием главата като щраус в пясъка повече", каза още бившият военен министър.

"Това е единственият въпрос, който македонските националисти използват в системата си от обвинения срещу България", добави Ноев, който смята, че това е възможност да се изчистят отношенията по този чувствителен въпрос.

Той припомни и една от последните публични изяви на Сакскобургготски, които предизвикаха отново повече от противоречиви реакции. Бившият премиер прие в дома си посланичката на Русия Елеонора Митрофанова и Волоколамския митрополит Антоний, дясна ръка на руския патриарх Кирил и ръководител на международния отдел на Руската православна църква. 

"Вместо да се спотайва и да посреща във Врана представители на Кремъл, на подпалвачите на войната в Украйна, да поднесе извинения и да се затвори тази страница от историята", смята Бойко Ноев.

Той призова бившия премиер и още по-бивш цар да отиде в болницата и да посети Християн Пендиков, който по думите му "се е жертвал за името на баща на Сакскобургготски и за да се заяви като българин". Това би било важен морален жест, смята анализаторът.

"Пребитият българин - това момче е било в клуб, наречен на името на бащата на Симеон Сакскобургогтски (Цар Борис Трети бел. ред.). Македонските власти наричат бащата на Сакскобургготски "фашист", добави Ноев.

Никога не е имало вето над Северна Македония, но ключовото условие на България е правата на македонските българи да бъдат защитени и уважавани с правата на всички останали народи и хора в РСМ. Докато това не се случи, няма да има европейско бъдеще за Република Северна Македония, коментира още той за поредното изостряне на отношенията между Скопие и София.

“Утвърждаването на македонската идентичност става за сметка на забраната на всичко българско, което рефлектира и върху самите хора в РСМ, които се смятат за българи. Македонските власти се оправдават, че не могат да направят промени в македонската конституция, за да признаят правата на македонските българи. Но в същото време приеха закон против българите за броени дни”, посочи той. 

Той бе категоричен, че промяната в конституцията е главното условие за европейската перспектива на РСМ.

“В РСМ продължава да бъде забранено да бъдеш българин и на това трябва да се сложи край”, смята Ноев.

Той коментира и последните изказвания на македонския президент Стево Пендаровски, който обяви във фейсбук, че се забранява на български евродепутат и политици да присъстват на честванията на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари. Причината е, че за част от тях македонските спецслужби са получили информация, че са свързани с руските служби. 

“Не можем да си затваряме очите, че в действителност има български политици, които влошават взаимоотношенията ни със Северна Македония и дават повод на македонските власти да си намират оправдание тогава, когато се бият български граждани и македонски българи”, смята Ноев. 

“Има български политици, които не трябва да бъдат допускани не само в РСМ, но и не трябва да бъдат допускани и на българската политическа сила. Това са български политици, които искат България да бъде откъсната от Европа. Това са политици, които провеждат референдуми за откъсване от Европа, против еврото, може и за влизане в зоната на рублата. Това са политици, които открити отстояват интересите на Кремъл в България”, добави той.  

По думите му не трябва да си затваряме очите, че има “български политици, които влошават взаимоотношенията ни със Северна Македония и дават повод на македонските власти да си намират оправдание тогава, когато се бият български граждани и македонски българи”.  Той обясни, че това са политици, които провеждат референдуми за откъсване от Европа, против еврото или за влизане в зоната на рублата.

“Те открито отстояват интересите на Кремъл в България”, смята Ноев.  “Човекът, който има връзка с Русия, е с валутен прякор и е ръководител на българска политическа партия. Хора като него нанасят тежка щета не само на европейското бъдеще на България, но на отношенията ни със Северна Македония и на сигурността на страната.”