Близо 34 години след промените на 10 ноември 1989 г. близкото минало изглежда все по-смътно и нереално. Затова за начало на проекта "100 истории за тоталитарната държава" досега избрахме личните истории на членовете на екипа на Клуб Z от и за онова време - с идеята, че ще създадат поне някакво усещане за атмосферата от онези години. Днес ви представяме първата част на един от историческите текстове, които сме подготвили, след като синтезирахме въпросите, зададени ни от млади хора, чиито учебници по история общо взето не са им дали особени знания за този период. А да бъдем честни - и учебниците по история на по-възрастното поколение също го представяха изключително превратно и с оглед социалистическата пропаганда. И така... Започваме от самото начало.

Какво точно се случва на 9 септември 1944 г.?

Деветосептемврийският преврат е насилствено завземане на централната и местната власт в Царство България, организирано от опозиционната политическа коалиция "Отечествен фронт", в която водеща роля има БКП.

Превратът е осъществен малко след като СССР обявява война на България и при частична окупация на територията на страната от Червената армия. Той е организиран набързо, проведен е от малка група младши офицери и включва завземането на няколко сгради в много ограничен периметър в самия център на София.

В резултат на преврата е свалено създаденото дни по-рано правителство на Константин Муравиев и на власт идва правителство на "Отечествения фронт" (ОФ), начело с Кимон Георгиев. ОФ завзема властта в България с помощта на поддържащи го формирования на Българската армия, както и с подкрепа на партизаните от прокомунистическата Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА). Страната сключва примирие със Съюзниците от антихитлеристката коалиция и променя геополитическата си ориентация, като започва участие на тяхна страна във Втората световна война. България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в обществото.

Постепенно БКП се разправя, включително насилствено, с останалите политически партии. Дори и с тези, които са били членове на ОФ. България става тоталитарна държава по примера на СССР. Истината обаче е, че многопартийната демократична система е ликвидирана 10 години по-рано – с преврата на 19 май 1934 г.. Основните дейци на двата преврата до голяма степен съвпадат.  Например – Кимон Георгиев става министър-председател и след двата.

Тоталитарната власт и положението на България като фактическа колония на Москва продължават до 1989 г., когато у нас, както и в цяла Източна Европа комунистическите васали на СССР губят властта си. Причината е, че СССР губи Студената война със Запада най-вече по икономически причини.

Можеше ли съдбата на България да бъде друга?

Отговорът, за съжаление, е категорично не.  Дори България да беше влязла във Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция, тя пак щеше да попадне в съветската сфера на влияние след края на войната.

Красноречив пример за това е съдбата на Полша. Тя не просто воюва с Хитлер. Нападението над нея е повод за Великобритания и Франция да обявят война на Германия. И въпреки това Полша също остава в съветската сфера на влияние след края ѝ. Просто Сталин си е искал плячката, а Западът не е имал възможности да му се противопостави ефективно в този момент.

Всичко се е определяло от международната политика. В нашата съседка Гърция, например, е имало много по-силно партизанско движение, отколкото в България. Но въпреки това там то не взема властта, защото според договорката на СССР и Запада Гърция попада в сферата на влияние на Великобритания.

И до ден-днешен има най-различни "експерти", които обясняват, че британският премиер Уинстън Чърчил е мразил България, за разлика от Гърция. Истината е доста по-прозаична и не става въпрос за подобни емоции.

Великобритания е държала много на Гърция не заради друго, а заради близостта ѝ до Суецкия канал - основен път до британските колонии. За Лондон е било невъзможно да допусне Москва толкова близо до основния средиземноморски път. Заради Гърция Великобритания, както стана ясно, жертва дори Полша, заради която влиза във Втората световна война.

Как да избегнем нов 9 септември?

Географски България е много близо до Русия и опасността от нов "9 септември" винаги съществува. Когато Путин започна войната в Украйна на практика той обяви именно това - че търси реванш за Студената война и иска отново Източна Европа да бъде руска колония.

В момента обаче България има едно много силно оръжие на своя страна - членството в ЕС и НАТО. България винаги е принадлежала на Европа, макар в дълги периоди от историята си да е била част от Евразия. Един от тези периоди е точно 1944-1989 г., когато Москва установява тук брутален азиатски режим и ликвидира всички свободи - свобода на словото, свобода на сдружаването, свобода на предприемачеството, свобода на пътуванията – на които се радваме днес, когато сме част от Европа.

Европа е била блянът на всички най-велики българи от Възраждането насам. Често ги почитаме с помпозност, но още по-често забравяме за какво всъщност те са се борили. Принадлежността ни към ЕС и НАТО е единствената гаранция срещу това да не станем отново колония на Москва.

---

Ако вие сте млад човек, който има интерес към най-новата ни история и иска да научи факти за времето отпреди 1989 г., можете да ни зададете своите въпроси на имейл office@clubz.bg, в Тема/Subject напишете: 100 въпроса за тоталитарната държава.