Словашките политици одобриха днес поправка в конституцията, според която парламентът може да скъси своя мандат, като по този начин проправиха път към предсрочни парламентарни избори през септември, предаде Ройтерс.

Сегашното правителство на премиера Едуард Хегер загуби вота на недоверие през декември, след като негов бивш коалиционен партньор се присъедини към опозицията, според която управляващите не са направили достатъчно, за да помогнат на гражданите да се справят с повишаващите се разходи.

Според проучвания на общественото мнение, опозицията, в това число и лявоцентристката партия "СМЕР – Социална демокрация", ръководена от бившия премиер Роберт Фицо, има преднина над десноцентристките формации в правителството.

Фицо е критично настроен към доставките на оръжие за съседна Украйна, а в случай, че вземе властта, това ще доведе до промяна на позицията на Словакия, членка на НАТО, по отношение на нейната ангажираност във военния конфликт, посочва агенцията.

Според промяната в конституцията, правителството ще може да съкрати 4-годишния си мандат, ако 90 от 150-те членове на парламента подкрепят подобно решение.

Гласуването може да се проведе, след като поправката бъде публикувана в официален регистър, което обикновено става ден след одобряване на законопроекта.

Партиите от бившата управляваща коалиция се договориха предсрочните избори да се проведат на 30 септември, а дотогава кабинетът на Хегер ще управлява като служебно правителство. Предсрочните избори ще съкратят редовния четиригодишен парламентарен мандат с около пет месеца, пояснява Ройтерс, цитирана от БТА.