В четири общински многопрофилни болници ще бъде съдействано на пациенти, при които има съмнение за домашно насилие чрез насочване към институции за закрила и помощ. Това съобщи БТА, като цитира Столичния общински съвет (СОС), който одобри доклад с предложение за включване на общински болници в меморандум за превенция и отговор на домашното насилие.

Вследствие на решението от днес в помощ на пациентите ще бъдат Първа, Втора, Четвърта МБАЛ - София и МБАЛ „Княгиня Клементина(Пета градска, б.р.).

Клуб Z припомня, че сега на изключително малко места - например "Пирогов" и ВМА, има специален служител, който при съмнения за извършено насилие да проучи, да разпита пострадалата и да предприеме мерки случаят да не се потули. 

Настоящата инициатива е на Асоциация „Деметра“, чиято основна мисия е да защитава правата и да дава помощ за жертвите на насилие и  трафик на хора.

Предстои да внесем още един такъв доклад за меморандум за сътрудничество с Асоциация „Анимус", които имат много богат опит и инфраструктура в София. Сътрудничеството с Асоциация „Деметра“ е началото на по-мащабно съдействие от наша страна, но идеята ни е да не се ограничаваме само до нея.

При преглед в спешните центрове в общинските болници, при разпознаване на белези, които биха могли да бъдат в резултат на насилие, лекарите да имат възможност да насочват нуждаещите се веднага към горещата телефонна линия“, каза председателят на СОС Георги Георгиев. 

Освен че по темата в НС отлежават законови промени, вчера в интервю за БНР зам. главният секретар на МВР Станимир Станев обяви, че се надява да заработи обща система, която да поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. 

Полицията иска да приобщи и местната власт в малките общини - да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с интелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат тези престъпления, особено за рискови групи граждани.

Както е известно, у нас няма дори единен електронен регистър на случаите на домашно насилие - извършителите, или потенциално склонните към този род престъпления, жертвите и т.н.

Неотдавна БТА припомни, че по време на форум, посветен на политики и действия за борба с насилието над жени, стана известно, че за периода 1 януари до 31 октомври 2022 г. по реда на Закона за защита от домашното насилие са издадени общо 3085 заповеди за защита. От тях 2163 са за незабавна защита, а 922 - за постоянна.

Също така на 21 декември м. г. Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание одобри на първо четене два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие.

От Министерството на правосъдието предвиждат създаване на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие на територията на страната и дори по отношение на български граждани в чужбина, потърсили помощ и подкрепа, съобщи още БТА.