"Няма кворум".

Това обяви председателстващият заседанието на парламента Йордан Цонев, разпускайки депутатите малко след 18 ч. днес, с което пак беше отложено гласуването на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. С тях, известно е, се предвижда въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор. Засега се предвижда дебатите и гласуването на първо четене по проектите да продължи утре, неясно кога. Очаква се поредното разместване в дневния ред, както се случи днес, когато точката за НПК от първа стана трета и разглеждането ѝ започна чак около 15 ч. 

Изморени и от целодневния маратон, на който депутатите се подложиха, за да "доизбутат" някои проекти, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) преди очакваното разпускане на парламента другия петък, в залата се оказаха едва 76 от тях. Проверката на кворума бе поискана от самия Цонев (ДПС). Оказа се, освен доброволно тръгналите си от работа, голяма част от народните представители бяха и в комисия. И не са имали време да стигнат до зала при присъствената проверка с обявяването ѝ от зам.-председателя на НС.

Кой бе там и кой - не

От групата на ГЕРБ се регистрираха двама (от общо 67), От тази на "Продължаваме промяната" 25 души (от 53), от ДПС - един (при 36 народни представители), от "Възраждане" 21 (при 27), от БСП 12 (от 24), от ДБ 11 (при 20), от "Български възход" трима (от 12). В зала бе единственият независим депутат - Явор Божанков.

Това веднага доведе до критики към ПП и ДБ, които единствени настояват измененията да минат - защо не са били в зала, а са предпочели комисията за електронното управление, председателствана от Калина Константинова (ПП), на която се изслушваха представители на "Телус" относно модерацията във фейсбук. Самата комисия нямаше изобщо право да заседава - тъй като правилникът не разрешава заседания по време на пленарното такова.

Депутати от ГЕРБ и ДПС пък умишлено не се регистрираха.

В резюме: част си бяха отишли, част умишлено не се регистрираха, а друга -  бяха на комисията на Константинова.

В този парламент, особено напоследък, комисии се провеждат набързо, в почивките, като трябва да приключат до края на почивката и депутатите да се върнат в пленарната зала. По този повод днес между ДБ и Цонев възникна по-рано през деня диалог - важи ли правилото и за работни групи, като Цонев посочи не.

Надпревара с времето

Иначе, очакването за измененията в НПК, като водещите проекти тук са на правосъдното министерство и на "Демократична България", е да минат на първо четене - колкото да се покаже воля за въвеждане на контрол над главния прокурор. Наскоро лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "хубав, лош, подкрепихме го". Заявките и на други представители на партията са, че групата ще гласува със "за", въпреки че от формацията продължават да наричат проекта противоконституционен и да настояват за изменения в основния закон, не в НПК и въпреки че те забавиха разглеждането му в комисия на първо четене - с мотива "нека първо изслушаме Иван Гешев".

Кодексът обаче е в надпревара с времето. Обичайният срок за предложения в приетите на първо четене текстове преди второто, е 7 дни. Това означава след обявеното вече от президента разпускане на Народното събрание на 3 февруари. Може да се поиска съкращаване на срока - да е 3 дни, каквото се очаква да направят от ДБ. Това би дало време НПК да влезе в програмата за работа на депутатите идната седмица и да бъде окончателно гласуван. Също така обаче се очаква мнозинството, с гласовете на ГЕРБ да не подкрепи такива съкратени срокове. Мотивът - Кодексът има нужда от задълбочено обсъждане. А и от ГЕРБ днес не подкрепиха друго такова искане - по Закона за съдебната власт - също минал на първо четене, да се разгледа в комисия в рамките на три дни. 

Крум Зарков: Докога?

"Някои хитруват, други се страхуват, трети казват "за", но мислят "против", демек лъжат. Взети заедно имат мнозинство в 48-мото Народно събрание и спират приемането на закона за разследване на главния прокурор. Милиони българи продължават да са заложници на триковете на няколко играчи и малодушието на подчинените им. Докога?"

Така реагира във фейсбук служебният правосъден министър Крум Зарков след като депутатите спряха работа заради липса на кворум.