Анна Гин е журналистка и писателка, живее в украинския град Харкив. Тя даде специално разрешение на Клуб Z да публикува Дневника ѝ на български.

11 юли 2022 година

Цялата сутрин не мога да се отлепя от харкивските Telegram-канали: обстрелват ни…

На всеки две-три минути се появяват тагове “жилищна сграда“, „училище“, „пожар“, „пушек“, „ранени“.

С всеки нов таг ме връхлита паническа атака, ако мама не отговаря на телефона по-дълго от две позвънявания, започва да ми се гади – до повръщане.

Междувременно в Подмосковието един човек на име Алексей Горинов получи първата реална присъда  по "закона за фейковете“ - публично разпространение на лъжлива информация за действията на въоръжените сили на Русия.

Седем години наказателна колония за това, че е нарекъл войната война.

Цитат от присъдата:

„Горинов умишлено е извършил престъпление, осъзнавайки обществената му опасност, което е довело до чувство за тревога и безпокойство сред гражданите“.

Чувството за тревога и безпокойство сред руското общество подсъдимият предизвикал със следните думи: „Какъв конкурс за детска рисунка в чест Деня на защита на децата, или каква организация на танцови програми в чест на Деня на Победата, когато при нас всеки ден загиват деца? За информация ще кажа, че около 100 деца вече са загинали в Украйна, а други остават сираци“.

Цялото престъпление на Горинов се вмества в двеминутно видео – фрагмент от видеозапис на заседание от 15 март 2022 година на Съвета на депутатите в Красноселския муниципален окръг на Москва.

Прегледайте го – то е много показателно.

Апропо, доносът срещу депутата Горинов  е написала актрисата Мария Шукшина. Е, не че е написала, направила го в съвременен вид – публикувала в своя Telegram-канал видеозаписа от заседанието (интересно откъде ли го е взела?)

И го публикувала със следния анонс:

„Ето какви депутати имаме! И то не къде да е, а под носа на Кремъл“.

Публикацията на Шукшина са прочели и одобрили около половин милион души. За да не слизате в тази канализация (а да четеш това е отвратително) ще ви цитирам най-популярните коментари:

"Не само да се уволни, а да се натика в затвора за 15 години!"

"Къде да пишем срещу тези мерзавци?“

"Да се разстреля цялата тази банда! Време е да започнем „чистка“ на цялата страна! (масовите арести и разстрели по времето на Сталин се наричаха „чистка“ – бел. прев.).

"Да се изпрати при Кадиров за превъзпитание!".

И усмихнати емотикончета с изображението на Сталин и надпис: "В Сибир ще си полезен".

Всичко това го пишат „разтревожените и обезпокоени“ жители на Русия…

"Истински великите хора ги определя, освен всичко друго, и това, че търпят инакомислещите". Познайте чий е този цитат? На таткото на Машка  – Василий Шукшин.

В съдебната зала Горинов казал: "В дните на августовския пуч през 1991 година аз, и тогава депутат, бях заедно със защитниците на Белия дом. Тогава ние защитавахме правото си на свободомислие и свободата на словото. Ако тогава ми бяха казали, че след 30 години за моите думи и моето мнение ще ме съди Наказателният съд, никога не бих повярвал. Това е тъжният резултат, до който  стигна нашето общество".

P.S. Какво ви казва вашият Соловьов? „Ние ще върнем украинската икономика с години назад“?!  Ъхъ. Може би. Но вие току-що прелетяхте 85 години назад в миналото. Добре дошли в 1937 година!

---

На 24 февруари 2022 година Русия нахлу в Украйна. От първите часове на инвазията Харкив постоянно е под обстрел и бомбардировки. Към началото на 2022 г. населението на Харкив е повече от 1,4 милиона души, което го прави втория по големина град в Украйна. След 24 февруари стотици хиляди са принудени да напуснат града, преселвайки се в други региони или напускайки страната.

Но все пак днес в града живеят стотици хиляди хора. Как оцеляват те в днешните условия, как се опитват да живеят пълноценно и достойно ни разказва във „Военният дневник на една харкивчанка“ украинската журналистка и писателка Анна Гин. Тя е PR-директор на местния голф-клуб Superior Golf & Spa Resort.

Превод Валентина Ярмилко